VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rostou! Podívejte se na víkendové úlovky houbařů z Beskyd

FOTOGALERIE/ Konečně zase rostou, začala houbařská sezona, což bylo poznat i o uplynulém víkendu třeba v Beskydech, kam tradičně vyrazily stovky houbařů.

2.7.2018
SDÍLEJ:

Odstavná parkoviště v Beskydech byla první prázdninový víkend plná aut. Pak už jen stačilo vyrazit do lesa a mít trochu toho houbařského štěstí.Foto: Deník/Pavel Sonnek

Známý ostravský mykolog Michal Graca upozorňuje všechny začínající houbaře, aby byli během léta hodně opatrní a v případě, že si nejsou stoprocentně jistí druhem, aby ho raději nesbírali, respektive nejedli.

„Když to řeknu lidově, tak základní pravidlo každého houbaře je: sbírám, jen co opravdu znám,“ řekl Michal Graca, který je členem České vědecké společnosti pro mykologii a v Ostravě vede mykologickou poradnu.

Češi jsou národ houbařů. Jaké jsou podle vás tři základní rady pro ty, kteří chtějí se sbíráním hub začít?
V každém případě by se měl každý naučit poznat ty nejdůležitější a nejznámější jedovaté houby. Doopravdy se nevyplatí riskovat a nejlepší opravdu je, když lidé sbírají jen základní druhy hub, u kterých si jsou naprosto jistí, že je rozeznají od ostatních. Zejména pak samozřejmě od jedovatých a nejedlých. Začínající houbař by si měl pořídit i kvalitní atlas hub a snažit se houby poznávat nejen podle obrázku, ale i podle popisu, který je velmi důležitý. Houbař by měl také vědět, že některé druhy jsou u nás chráněné.

Dá se na houbařskou sezonu i odborně připravit?
Samozřejmě. A všem lidem, kteří chtějí začít sbírat houby, bych doporučil návštěvu v poradně, kde jim odborníci poradí a hlavně odpovědí na jakékoliv otázky.

Hodně houbařů se řídí počasím. Kdy je podle vás ideální do lesa vyrazit?
Nejlepší je chodit v době, kdy mají houby ideální podmínky vytvářet plodnice, to se může v různých obdobích lišit. Zpravidla to bývá, když je půda dobře nasáklá vodou, což je několik dnů po dešti.

Řada houbařů vyráží už brzy ráno…
Já chodím i odpoledne, v lese bývá rozhodně větší klid.

Vyplácí se vracet na stejná místa?
Ano, obecně totiž platí, že zkušený houbař se může na určitá místa spolehnout. Navíc na nich vidí mnoho stejných hub, které se může naučit poznávat.

Jsou letní prázdniny a řada lidí vyráží na dovolenou do zahraničí. Doporučujete sbírat houby i tam?
Tady je třeba si uvědomit hodně věcí a být opět velmi obezřetný. Některé druhy jsou na rozdíl od nás třeba v dané lokalitě v zahraničí chráněny. V různých zemích nebo kontinentech rostou i úplně jiné druhy, které český houbař nemusí nebo ani nemůže znát.

Autor: Aleš Uher

2.7.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Řemeslné práce - Řemeslné práce Svářeč 19 421 Kč

Svářeči SVÁŘEČ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 19421 kč, mzda max. 26088 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: A11 z:7/2/2018 a:18/7/2018, Požadujeme:, -základní zkoušky pro svařování metodou 135 - ZK 135 1.1., - praxi ve svařování metodou 135, - oprávnění s úřední zkouškou ISO 9606 ke svařování ZK 135 (klidně i neplatný), - oprávnění ke svařování ZK 141 (TIG), 311 (PLAMEN) - výhodou, - znalost a čtení výkresové dokumentace, - důraz na kvalitu a pečlivost., Náplň práce:, - čtení a použití technických podkladů, - provádění svařovacích prací v potřebné poloze, případně se zřetelem k plánům postupu svařování, - konečná úprava svarů., Nabízíme:, - práci na hlavní pracovní poměr v dvousměnném provozu (rozvrh pracovní doby: ranní 06.00-14.00 hod, odpolední 14.00-22.00 hod.), - zajímavé finanční ohodnocení s přímou vazbou na pracovní výsledky., Zaměstnanecké výhody:, - zaměstnanecký program Vodafone, příspěvek na stravování ve firemní jídelně, cafeterie - finanční příspěvky na sportovní a společenské akce, na rekreační pobyty, do lékáren, - příspěvek na ubytování (ubytovna se nachází v areálu fa)., Kontakt:, - e-mailem Ing. Vendula Nováková; novakova@ferrit.cz. Pracoviště: Ferrit s. r. o. - prac. na zbytkách 41, baška, 739 01 Baška. Informace: Vendula Nováková, +420 775 797 118.

Výroba - Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě PRACOVNÍK/CE 150 Kč

Ostatní pomocní pracovníci ve výrobě PRACOVNÍK/CE VÝROBY - ŘEZNÍK/CE. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 150 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: A11 a:17/7/2018, Výběrové řízení se uskuteční dne 6.8.2018 v 9:00 hod. na ÚP ČR, KoP Frýdek-Místek, Na Poříčí 3510, 738 01 Frýdek-Místek v zasedací místnosti č. 018, suterén., Životopisy přineste s sebou!!!, Společnost Beskydské uzeniny, a.s. přijme do potravinářského provozu na stálý pracovní poměr pracovníka/ci výroby - řezník/ce., Praxe výhodou (není nutná), zaškolíme si. Nástup ihned. Pracovní doba neděle až čtvrtek 06.00-14.00 hod. Nabízíme stravenky a firemní výrobky., Kontakt telefonicky, e-mailem pan Ing. Milan Hoffman, milan.hoffman@chodura.cz , tel. 604 297 088.. Pracoviště: Beskydské uzeniny, a.s. [1], Příborská, č.p. 520, 738 01 Frýdek-Místek 1. Informace: Milan Hoffman, +420 604 297 088.

Gastronomie - Gastronomie Pomocní kuchaři 15 500 Kč

Pomocní kuchaři POMOCNÝ KUCHAŘ-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A11 z:20/6/2018 a:17/7/2018, Nabízíme: , - pracovní poměr na dobu určitou, s možností prodloužení na neurčito., Požadujeme:, - zdravotní předpoklady k výkonu dané činnosti, - vztah k dané činnosti, - schopnost pracovat v třísměnném provozu, - praxi na dané pozici., Náplň práce: , - pomocné práce při přípravě jídel., Rozvrh pracovní doby:, ne-pá: 5-13:00, 13-21:00, 21-05:00 hod., Nástup možný ihned., Životopisy zasílat na e-mail uvedený viz výše, osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Coctail & party s.r.o. - prac. pz nošovice, Hyundai, č.p. 700, 739 51 Dobrá. Informace: Monika Bezkidová, +420 776 699 937.

Gastronomie - Gastronomie Pomocníci v kuchyni 20 500 Kč

Pomocníci v kuchyni HLAVNÍ KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: A11 z:20/6/2018 a:17/7/2018, Nabízíme:, - pracovní poměr na dobu určitou, s možností prodloužení na neurčito. , Požadujeme:, - vyučení v oboru nebo praxi v oboru (doložitelnou), - samostatnost, odpovědnost, - zdravotní předpoklady k výkonu dané činnosti, - vztah k dané činnosti, - schopnost pracovat v třísměnném provozu, - praxi na dané pozici., Rozvrh pracovní doby:, - ne-pá: 5-13:00, 13-21:00, 21-05:00 hod., Nástup možný ihned., Životopisy zasílat na e-mail uvedený viz výše, osobní kontakt možný po předchozí tel. domluvě.. Pracoviště: Coctail & party s.r.o. - prac. pz nošovice, Hyundai, č.p. 700, 739 51 Dobrá. Informace: Monika Bezkidová, +420 776 699 937.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Příloha Deníku.

Páteční Deník s přílohou o Baníku Ostrava

Ilustrační foto.

Silné deště zvedly hladiny řek a přehrad, nezpůsobily ale větší škody

V Beskydech silně prší, meteorologové vydali varování

Výstrahu v podobě extrémního stupně nebezpečí kvůli vydatným dešťům vydal Český hydrometeorologický ústav pro oblast Moravskoslezského kraje.

Usmrcené oči Berouskových tygrů a širý, černý lán: prohlédněte si videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku ve středu 18. července 2018.

Místo hasičárny bude výjezdové centrum

Stávající hasičská zbrojnice v Jablunkově půjde k zemi, demoliční práce odstartují začátkem srpna. Místo ní v nejvýchodnějším městě republiky postaví integrované výjezdové centrum. Zázemí v něm naleznou hasiči, městská policie a zdravotní záchranná služba.

S ODISkou můžete jet i RegioJetem

Cestující s dlouhodobými časovými jízdenkami ODIS mohou nově při cestách mezi Návsím a Ostravou využít také tři ranní spoje RegioJet.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT