Smlouvu o vymezení bezzásahové území podepsal ve čtvrtek 16. října ředitel Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky František Pelc a generální ředitel státního podniku Lesy České republiky Daniel Szórád.

Doposud bylo podle smlouvy o spolupráci mezi Lesy ČR a AOPK ČR vymezeno devět bezzásahových území.

Nyní mezi ně patří i národní přírodní rezervace Mionší. Nachází se v chráněné krajinné oblasti Beskydy a je desátým, v Moravskoslezském kraji prvním bezzásahovým územím. Patří k největším pralesům v České republice.

Ilustrační foto.
Myslivec na honu poranil dvě ženy

„Ve většině tamějších lesů se netěží už více než sto let. Vyskytují se tam velmi vzácní pralesní brouci a měkkýši i ptáci, například datlík tříprstý a puštík bělavý. V Mionší je ale především největší komplex bukojedlových lesů v České republice, tím je lokalita mimořádná,“ vysvětlil generální ředitel podniku Lesy ČR Daniel Szórád.

Více než 157 hektarů v národní přírodní rezervaci Mionší bude pokrývat bezzásahové území. Celková rozloha Mionší je kolem 170 hektarů, většina se tak bude nacházet v území, do kterého lidé nebudou zasahovat.

„Mionší je jedinečné území, kde už dlouho sledujeme velkolepé přírodní divadlo, tedy jak se vyvíjí příroda bez zásahů člověka. V období klimatické změny se nám budou poznatky získané v Mionší bezpochyby hodit a využijeme je pro rozvoj přírodě blízkých forem lesního hospodaření i stanovení péče o chráněná území. Jsem rád, že se po několikaleté přestávce spolupráce na vyhlašování bezzásahových území zintenzivnila a že letos vyhlašujeme již druhé bezzásahové území,“ řekl ředitel AOPK ČR František Pelc.

Letos se jako první bezzásahové území vyhlásilo v červnu území ve Studeném na Benešovsku ve Středočeském kraji.

Ilustrační foto.
Lyžování podraží, ale jen někde