„Mezi obyvateli by o tuto službu byl zájem. Funguje v obcích v okolí, lidé o tom vědí a pořád se na to ptají," řekl starosta Lhotky Zdeněk Kubala. O rozšíření systému městské hromadné dopravy usilují obě obce společně, mají totiž společné autobusové linky. V současné době tam zajišťuje dopravní obslužnost Moravskoslezský kraj, který musí s prodloužením linek bezplatné MHD do vesnic na Frýdlantsku dát souhlas. „Všechno je v jednání, příslib magistrátu máme. Máme zpracován koncepční projekt dopravy, ale záleží na kraji," vylíčil Zdeněk Kubala.

Radní ve Frýdku-Místku schválili záměr zajíždění linek městské hromadné dopravy do Metylovic a Lhotky v polovině května. O rozšíření sítě na Frýdlantsko se mělo jednat i na jednání zastupitelů, které se konalo v pondělí, bod byl ale z programu stažen. Čeká se na rozhodnutí krajského úřadu.

V tuzemsku ojedinělý projekt, který umožňuje cestujícím jezdit autobusy zdarma, spustil Frýdek- -Místek v březnu 2011. MHD zdarma má podle původních plánů fungovat do doby, než bude vybudován obchvat města, který je stále v nedohlednu.

Postupně se do systému přidaly další obce v okolí, poslední rozšíření se událo loni v prosinci. Po vleklých jednáních, která trvala téměř rok a půl, se přidaly Dobrá a Nošovice.

Krajský úřad v první fázi rozšíření zamítl, nakonec ale svolil. Obce budou přispívat na provoz MHD zdarma částkou 185 tisíc korun ročně.

V současné době tvoří síť MHD 19 linek. Na její provoz je v rozpočtu Frýdku-Místku letos vyčleněno přes 71 milionů korun, na území okolních měst a vesnic je financován z krajských peněz a z rozpočtů dotčených obcí.

O termínu, kdy by mohly autobusy frýdecko-místecké MHD jezdit i do Lhotky, pokud vše půjde hladce, nechce starosta obce spekulovat. „Týkalo by se to minimálně stejných spojů, které zajíždějí do Lhotky už teď. Všechny spoje by byly pokryté MHD, ať je to směrem na Místek nebo na Frýdlant. Možná by mohly nějaké spoje přibýt," míní Zdeněk Kubala.