Ve Frýdku-Místku s rozsvícením stromu neotálí, naplánováno je už na pátek 27. listopadu. Na náměstí vystoupí například René Souček nebo dětský pěvecký sbor Podsováček, program zakončí v 17 hodin kapela Mirai. Vánoční strom se rozzáří v 16.45 hodin. Akcí začínají také vánoční trhy. „Adventní program vánočních trhů končí jako vždy 23. prosince. Letos ale máme takovou změnu, že stánky nezavíráme, stánkaři mají možnost prodávat až do Silvestra," řekl ředitel KulturyFM Jakub Tichý.

Vystoupí Yvetta Blanarovičová

Třinečané se mohou těšit na tradiční Mikulášský jarmark, který bude zahájen adventním koncertem v sobotu 5. prosince v 17 hodin. Nedělní program Mikulášského jarmarku na náměstí Svobody začíná v 10 a končí v 18 hodin. Lidem zazpívá například Yvetta Blanarovičová, která představí nejznámější muzikálové melodie, koledy a vánoční písně. Součástí jarmarku je rozsvícení vánočního stromu, které se uskuteční v 16.30 hodin. „Na jarmarku najdete ukázky tradiční lidové umělecké tvořivosti a stánky nabídnou plno vánočních výrobků a tipů na dárky. K občerstvení budou nachystány zabijačkové speciality a další tradiční pokrmy," vyjmenovala mluvčí třinecké radnice Šárka Szlaurová, na co se mohou lidé těšit. Naznačila, že ani po skončení Mikulášského jarmarku nebude náměstí Svobody opuštěné. Od 11. do 23. prosince totiž budou probíhat Třinecké adventní podvečery lidé si kromě svátečních dobrot budou moci zakoupit punč nebo svařák.

Stromy se rozzáří i v menších městech

Přestože v menších městech regionu nebude rozsvícení stromů chybět, vánoční trhy, které by trvaly několik dní, se neuskuteční.

Vánoční strom na náměstí ve Frýdlantu nad Ostravicí se rozzáří v pátek 27. listopadu, příchozím zahraje Tomáš Kočko s orchestrem. O den později se uskuteční adventní trhy, které potrvají od 8 do 15 hodin. V pátek 4. prosince se mohou děti těšit na Ježíškovu poštu, o dva dny později na mikulášskou nadílku. Podle vedení města jsou další možné termíny trhů v jednání.

Jablunkov se do vánoční atmosféry ponoří v sobotu 5. prosince, kdy se na Mariánském náměstí bude rozsvěcet vánoční strom. Děti v ten samý den od 15.30 hodin čeká v sále tamní radnice akce s názvem Celoměstský Mikuláš.

V Paskově se vánoční strom na náměstí rozsvítí v pátek 4. prosince, vystoupí děti z mateřské školy a také Vrzuška. „Klasické trhy nepořádáme, ve spolupráci s Pionýrem Paskov ale chystáme Vánoční jarmark, který se uskuteční 19. prosince," prozradil starosta Paskova Petr Baďura.

V Brušperku je pro děti v sobotu 5. prosince připravený tradiční zvonečkový průvod, který začíná v 15.45. Děti půjdou od restaurace Na Letné na brušperské náměstí. Tam bude podle Kateřiny Konečné z místního informačního centra od 16 do 16.30 hodin děti bavit program, navíc si pochutnají na sladkostech. V 16.30 se bude čekat na příchod čerta, anděla a Mikuláše, který bude mít krátký proslov. Poté příchozí uvidí rozsvícení vánočního stromu.