„V okolí červené značky z Ostravice na Lysou horu na to rovnou zapomeňte…“ uvádí Dana Bartošová. Jako zooložka Správy CHKO Beskydy sídlící v Rožnově pod Radhoštěm a pohybující se ve zdejším terénu od osmasedmdesátého roku ví, o čem hovoří.

„Snad v noci nebo za časného rána,“ přibližuje denní období, kdy teoreticky může člověk v okolí „Lysé“ či jinde v Beskydech na vlka nebo medvěda velmi vzácně narazit. Plachého a opatrného rysa zahlédne málokdo. Všichni tito tvorové každopádně blízkost lidí vycítí dříve a vyhnou se jim.

Opatření lesáků proti parkování u transformátoru nad Ostravicí a v jeho okolí.
S parkováním aut pod Lysou horou je konec! Lesáci nasadili "těžký kalibr"

„Nejvyšší beskydská hora je z pohledu zoologa vzácný a unikátní biotop s různými chráněnými druhy, včetně velkých šelem,“ poznamenává Bartošová. S tím, že před čtyřiceti lety zde měli povědomí pouze o „pár jedincích“ rysů, zdržujících se v odlehlých částech Lysé hory, Travného, Čertova mlýna, Kněhyně.

Medvědi se k nám toulají ze Slovenska asi také od sedmdesátých let minulého století. Většinou mladší, tříletí čtyřletí, stokilogramoví a vyhledávající si teritoria. Poslední jarní sčítání šelem naznačuje, že dva by mohli žít na pomezí Beskyd a Javorníků u Slovenska a jeden je zaznamenán v lesích u Vizovic.

Vnitrobloky mezi ulicemi Aloise Gavlase, Václava Košere a Jaroslava Misky v městské části Dubina, červenec 2021 v Ostravě.
Tohle umí sovy v ostravské Dubině. Jsou atrakcí sídliště, lidé kvůli nim nespí

„Předloni byla odchycena právě v lysohorské oblasti mladá medvědice, dostala jméno Ema a telemetrický obojek ukazující, kde se pohybuje i jakou má aktivitu. Tedy, dokud si ho nestrhla,“ pokračuje Bartošová. Samice tehdy prozkoumává území od Hukvald, přes Beskydy až po Slovensko, kde se po ztrátě obojku stává opět anonymní.

První vlci v novodobé historii se objevují jižně pod Lysou horou u Starých Hamrů a Bílé v roce 1994. „I jim nahrává přísnější ochrana přírody a šelem a souvislejší zalesňování v průběhu dvacátého století,“ míní zooložka. Jež se naživo zblízka ze zástupců „velké trojky“ setkává v našem regionu jen s ochočeným rysem Sixim nedávno zesnulého kolegy zoologa Ludvíka Kunce…

Lesní správce Tomáš Peka na lovecké chatě Labašky, 24. června 2021 v Beskydech.
Kraluje tu smrk, pak listnáče. Správce lesů Lysé hory říká ne lanovce nahoru

Správa CHKO Beskydy každopádně tyto poznatky od veřejnosti uvítá nejlépe na fotografiích (s přiloženým měřítkem) na e-mailu: beskydy@nature.cz.

Trvalou přítomnost vlků v Beskydech ale nezpochybňuje, vždyť tito predátoři působí i škody ovčákům především na Valašsku (v okolí obcí s názvem Bečva) či Třinecku (kde migrují ti z Polska). I kolem „Lysé“ jsou, strhnou kořist, nažerou se a objeví se o deset patnáct kilometrů dále.

„Kdo se bude zejména na blátivých místech v lese dobře rozhlížet, může rozeznat zvířecí stopy. Rysů, medvědů ani vlků nevyjímaje,“ upozorňuje Bartošová.