Celkové náklady mají dosáhnout 23 milionů korun, což znamená, že akce se neobejde bez dotací. Příhraniční obec spojila síly jak s Węgierskou Górkou na polské straně, tak i se slovenskou Čadcou, a výsledkem je společný program. „Dotační titul s Polskem je podán, výsledek by měl být znám někdy v listopadu," řekla redakci místostarostka Mostů u Jablunkova Marie Macurová.

Dodala, že nyní se pracuje na žádosti se slovenskou stranou. „Tam je čas do konce srpna," naznačila s tím, že v tomto případě budou podrobnosti k vyhodnocení žádosti známy počátkem příštího roku. Obnova šancí je rozdělena na dvě části, které na sobě nejsou nijak závislé. „Polská" část obsahuje rozhlednu, stezku v příkopu valů s infotabulemi, stabilizaci kamenných stěn v příkopu a od kapličky do šancí dobudování cyklopěší kamenné stezky. V případě, že se podaří získat dotaci, se podle Marie Macurové počítá se zahájením prací už v příštím roce. Hotovo by pak mohlo být v polovině roku 2018. Projekt se slovenskou stranou počítá s výstavbou infocentra a malého muzea s historií šancí. V plánu je rovněž úprava příjezdové komunikace a vybudování stezky s přemostěním kamenné cesty. I tato část by mohla být dokončena už v roce 2018.

Jablunkovské šance. Zdroj: Google

Místostarostka Mostů u Jablunkova připomněla, že první studie k revitalizaci opevnění vznikla v letech 2004 a 2005. Bohužel památkáři k ní měli tehdy výhrady, a tak se záměr odsunul o další dekádu. Současný projekt je již Národním památkovým ústavem schválen a je o mnoho skromnější než ten původní.

Naposledy se o šance bojovalo v revolučním roce 1848. Polní opevnění je v současnosti kulturní památkou, registrovanou v seznamu kulturních památek, a je stále dobře patrné v terénu.

Zachovaly se bývalé příkopy s valy, zbytky hradeb z původního opevnění a obranným příkopem. „Kolem valů je travnatá stezka, hlavní vstupy do areálu spojuje kamenná stezka. Travnatá plocha je spásána, je to levnější, než když jsme plochu kosili vlastními silami, a je pronajata místnímu zemědělci," připomněla mostecká místostarostka Marie Macurová.