Našli místo pro školu, získali souhlas kraje. Ministerstvo školství ale žádost o založení ScioŠkoly zamítlo s tím, že je v tomto regionu dostatek míst v klasických školách.

„Frýdecká ScioŠkola souhlas od ministerstva školství zatím nedostala, ale přesto jsme ji otevřeli. Zapálenost rodičů a to, že v okolí nemají jinou volbu, nás přiměly k hledání jiných variant. Frýdecká škola bude zatím fungovat jako komunitní škola a ponese název ScioNeŠkola,“ vysvětlil zakladatel ScioŠkol Ondřej Šteffl.

„My chceme mít ale možnost vzdělávat své děti cestou respektující jejich individuální potřeby, podobně jako v jiných regionech České republiky. Jedinou možností, která nám zbyla, bylo otevřít ScioŠkolu v takzvané komunitní variantě, to znamená zapsat děti do domácího vzdělávání a otevřít Centrum pro děti v domácím vzdělávání zkráceně ScioNeŠkolu, která není zapsána v rejstříku a nemá tedy nárok na státní dotace,“ řekl zástupce ředitelky ScioNeškoly Martin Pietraszek.

Ilustrační foto.
Noví nájemníci v problémových domech by neměli dostat doplatek na bydlení

Do školy nyní dochází 36 dětí. A protože škola nedostává žádné dotace, shání chybějící peníze na své dovybavení.

Vstupní náklady v celkové částce 1,5 milionu korun investovala do školy organizace Scio. Rodiče nyní platí měsíčně školné 5 tisíc korun.

V prvním roce provozu bude škole chybět 500 tisíc korun. Polovinu této částky se snaží vybrat na webových stránkách hithit.cz, kde mohou zájemci přispět různou částkou 100 korun, ale také 15 tisíc korun. Za finanční příspěvek si mohou vybrat různé odměny, například placku ScioŠkoly, snídani ve ScioŠkole ve Frýdku-Místku, ale také taneční lekci, workshop bubnování nebo úvodní kurz paraglindingu v Beskydech.

„Za vybrané peníze bychom rádi naši školu lépe dovybavili. V tuto chvíli využíváme několik místností, další na své dotvoření teprve čekají. Kromě toho bychom si chtěli vybavit menší kuchyňku a řemeslnou dílnu,“ dodal Pietraszek.