„Je to vyvrcholení okresních kol, několikaměsíčních příprav s nacvičováním choreografií a pilováním jednotlivých disciplín,“ uvedla za organizátory Tereza Zgabajová. Šestnáct finalistů je podle ní energickými seniory, kteří jsou jeden vedle druhého příkladem kladného přístupu k životu a pozitivního myšlení.

Svou reprezentantku zde bude mít i Frýdek-Místek, a to Helenu Steinigerovou, která na jaře získala v domovském městě druhé místo v obdobné soutěži. „Šli jsme v naší seniorské organizaci příkladem. A manžel dostal účast příkazem,“ popsala osmasedmdesátiletá finalistka.

Demolice 90 m komínu v areálu firmy Rockwool, 3. října 2022, Bohumín.
FOTO: Muži na lanech v Bohumíně zkracují starý komín, cihlu po cihle

Její dvaaosmdesátiletý muž Ladislav – jinak držitel titulu Nejhezčí dědečkovo lýtko Frýdku-Místku – se bohužel v Ostravě v soutěži neobjeví. „Sice postoupil, ale účast mu znemožnily jisté zdravotní komplikace,“ vysvětlovali v DK Akord.

V jeho sále se seniorky a senioři objeví například jak při volných disciplínách, tak při promenádě ve společenských šatech. „Už nyní je jasné, že atmosféra bude úžasná, a pokud ji chcete sami zažít, máte ještě příležitost,“ vzkázala Zgabajová s odkazem na prodej vstupenek na Miss Babča a Štramák 2022 v pokladně DK Akord. Jsou po padesátikoruně.