Stavba Centra aktivních seniorů byla ve čtvrtek slavnostně zahájena, a to v těsné blízkosti historického centra Místku na místě bývalého domu pionýrů, který šel loni k zemi.

„Dům jsme chtěli zachránit, bohužel to nešlo, z technických důvodů jsme ho museli strhnout,“ podotkl náměstek primátora Jiří Kajzar při čtvrtečním zahájení stavby. Jen provedení celkové sanace objektu by podle odhadů přesáhlo deset milionů korun, a to by se ještě mohly objevit skryté vady konstrukcí.

Podobu nového centra bude tvořit nárožní kombinovaný třípodlažní a jednopodlažní objekt. Podél ulice Pionýrů vznikne veřejný prostor s informačními pylony, podél Anenské ulice pak terasa se sezením přiléhajícím ke vstupní hale a multifunkčnímu sálu. Oplocená severní část pozemku poslouží jako zahrada uživatelů, budou zde umístěny cvičební prvky pro venkovní posilování a lavičky.

„Byl to běh na dlouhou trať. Nakonec toto je řešení, které je podle mě to nejlepší. Jsme blízko centra, máme tady dostupnost i pro ty, kteří už chodí po čtyřech,“ míní předseda místní organizace seniorů Dalibor Kališ.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký ocenil snahy a píli frýdecko-místeckých seniorů při přípravě projektu. „Díky jejich tlaku a aktivitě, kterou dlouhodobě měli, se podařilo společnými silami tento projekt rozhoupat,“ podotkl primátor. Do nové budovy, která bude určená pro volnočasové, administrativní, vzdělávací a tělovýchovné aktivity, se přemístí sídlo Senior Pointu, který je nyní v křížovém podchodu.

Stavba má podle smlouvy celkově vyjít na zhruba 51,5 milionu korun. Město původně chtělo Centrum aktivních seniorů otevřít ještě před komunálními volbami, které se konají na podzim, přípravy projektu se ale zpozdily. Hotovo má být příští rok na jaře.

Ve Frýdku-Místku budou nově jezdit elektrobusy.
Na linkách MHD ve Frýdku-Místku budou jezdit i elektrobusy
Ilustrační foto
Zbystřete! Houby v Beskydech již rostou!
Stávající budova obecního úřadu.
Bývalý obchoďák v Písku by využili i pro úřad