Především odstraňovali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve, čerpali také vodu ze zatopených domů a sklepů a čistili ucpané kanály, které přinesly lokálně zatopené silnice.

Více než polovina zásahů se do středeční 21. hodiny odehrála v okrese Frýdek-Místek, o zbytek se podělily další čtyři okresy Moravskoslezského kraje - Bruntál, Karviná, Ostrava-město a Nový Jičín.

Dvě jednotky hasičů se ve středu odpoledne potýkaly s vytahováním osobního automobilu Audi s6 Combi, které skončilo v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. „Řidičce se podařilo včas uniknout, hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat a také pročišťovat kanál,“ upřesnil mluvčí krajských hasičů Petr Kůdela.

Hasiči rovněž monitorovali některé toky na beskydské straně kraje, kde voda vystoupila během odpoledne na první a druhý stupeň povodňové aktivity – například v Čeladné, ve Vyšních Lhotách nebo na řece Lučině v Domaslavicích.

V noci ze středy na čtvrtek se ještě zvedala například hladina řeky Ostravice ve Frýdku-Místku, a to zhruba o deset centimetrů. K vyhlášení prvního stupně povodňové aktivity tam chybělo patnáct centimetrů, ráno už se situace uklidnila. Déšť zvedl také hladiny přehrad v regionu, například ve vodní nádrži Šance se zvýšila hladina za čtyřiadvacet hodin o dva metry.

Poměrně klidná noc ze středy na čtvrtek znamenala pro moravskoslezské hasiče jen několik nočních výjezdů kvůli spadlým stromům, a to hlavně v okrese Bruntál.

Srážky na návětrné (severní) straně Beskyd způsobily i vzestupy hladin toků, které v této oblasti pramení. "Naštěstí, vzhledem k podnormálním stavům na tocích před touto srážkovou epizodou a suchu v půdních profilech, ani extrémní srážkové úhrny neznamenaly výrazné povodně a výrazné vybřežení toků. Před osmou hodinou již zřejmě kulminovala hladina na řece Olši v Českém Těšíně," uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Meteorologové sice ještě očekávají v oblasti Beskyd další srážky, už ale s menší intenzitou. Dotok by tedy neměl způsobovat další systematické zvedání hladin, a to ani při už výrazně nasyceném povodí.

Tradiční Beskyd Rallye i letos zavítá do regionu. Jednadvacátý ročník akce určené pro veteránská vozidla začne ve čtvrtek 26. července od 18 hodin prologem ve Frýdlantu nad Ostravicí, kam se účastníci přesunou z Malenovic.
Do regionu zavítá Beskyd Rallye