„Celkově se jedná o nejteplejší zimu za posledních pět let. S tím je spojena menší spotřeba posypových materiálů i pohonných hmot. Množství najetých kilometrů při pluhování je mnohem menší než obvykle," informovala mluvčí Správy silnic Moravskoslezského kraje Šárka Vlčková.

Zimní období ještě není u konce, loni chladné počasí přetrvávalo do 8. dubna a Velikonoce byly nejstudenější za posledních sto let. Silničáři musí ze zákona držet zimní pohotovost až do konce března.

Celkové náklady krajských silničářů na zimní údržbu za listopad a prosinec 2015 s 36 zásahovými dny činily zhruba 47 milionů korun. Za první dva měsíce letošního roku vyjeli silničáři během 58 zásahových dnů, náklady byly zhruba 62 milionů korun. V loňské sezoně stála zima silničáře celkem 177 milionů korun.

„Méně výkonů v zimní údržbě krajských silnic nám umožnilo provádět více výkonů v náhradních pracích, které spočívaly v ořezech křovin a kácení stromů nebo v čištění příkopů a krajnic. Tyto práce jsou závislé na vhodných klimatických podmínkách," doplnil provozně-technický náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák.

Ani mírnější průběh zimy nenechal odpočívat pracovníky zimní údržby frýdecko-místeckých technických služeb. Například leden by se dal z dlouhodobého hlediska považovat za průměrný, celkově bylo na údržbu použito zhruba o třetinu více strusky, i chemického materiálu se spotřebovalo více než ve stejném období v roce 2015.

V úterý měl začít jarní úklid města, těsně před tím však napadlo několik centimetrů čerstvého sněhu, který zhatil například blokové čištění v ulici 1. máje. Na konci zimního období se ve Frýdku-Místku provádí i podrobná kontrolní činnost stavu komunikací a chodníků na území města, při které se monitoruje stav živičného povrchu, vodorovného dopravního značení a nečistot v místech, do kterých se při běžné údržbě zametací vůz nedostane. Taková místa jsou pak zařazena k ostatním mimořádným blokovým čištěním.

Navzdory mírné zimě bylo už v lednu jasné, že náklady na zimní údržbu v Třinci si opět vyžádají řádově miliony korun. Nástup zimy byl ale i tady pozvolný v listopadu 2015 šlo o 130 tisíc korun, v prosinci to bylo 302 479 korun. Zima výrazněji udeřila v lednu, kdy si uklízení města vyžádalo 2 621 770 korun. „Náklady na zimní údržbu za měsíc únor činily 1 713 226 korun," řekla včera Deníku mluvčí městského úřadu Šárka Szlaurová. Zatím jde tedy o necelých pět milionů korun. Na zimní údržbu město vyčlenilo 9 milionů, ušetřené peníze by měly putovat na opravy silnic.