S otevřením lyžařských areálů policisté spustili preventivní projekt Bezpečně na horách, který byl finančně podpořen krajským úřadem Moravskoslezského kraje.

Policisté budou nejen v případě úrazů lyžařů v pohotovosti a budou schopni se technicky pohybovat po sjezdovce, dostanou také skialpové vybavení, což jim umožní zasahovat i v odlehlých a hůře dostupných místech, například v chatových oblastech. Díky skútrům a čtyřkolkám s pásy se hlídky mohou zapojit i do náročných pátracích akcí.

Konkurence na české železnici
Zmatky s jízdenkami na železnici. Vyhněte se jim díky našemu přehledu

„Bezpečí na horách znamená ne represi, ale prevenci, znamená policisty na sjezdovkách, na turistických trasách, v chatových oblastech v zimním období, když se tam majitelé nemohou dostat a znamená to prevenci proti vykrádání a proti zlodějům, kteří se na tyto oblasti zaměřují a spolupráci policistů s horskou službou při pátracích akcích,“ uvedl Tomáš Kužel, ředitel moravskoslezské policie.
Projekt byl realizován poprvé v loňském roce, kdy policisté byli vybraní ze čtyřiceti uchazečů.

„Vždy budou minimálně dva až čtyři policisté ve službě čtyřiadvacet hodin denně,“ doplnil Tomáš Kužel. Policisté se budou vyskytovat v různých střediscích v kraji.

Zásah policie ve Fakultní nemocnice Ostrava - střelba, 10. prosince 2019 v Ostravě.
140 vteřin houkání sirén za sedm obětí střelby v Ostravě

Výběr uchazečů probíhal ve spolupráci s horskou službou, předpokladem bylo, aby se policisté uměli dobře pohybovat na lyžích a byli fyzicky zdatní.

„Výběrové řízení bylo náročné, museli jsme mimo jiné v lyžácích vyběhnout sjezdovku na Bílé,“ uvedla policistka Lenka, která se bude pohybovat na svazích společně s ostatními policisty. Celkem bylo do horského terénu vybráno 15 policistů, kteří budou viditelně označeni a ve službách i jednotlivých oblastech se budou střídat.

Spolupráce policistů s horskou službou už delší dobu funguje například v lyžařských střediscích na Šumavě nebo v Krkonoších.