Celkem byly osloveny čtyři architektonické kanceláře, které zpracovaly studii rozšíření prostor školy na základě požadavků vedení školy. Vítězný návrh, který nedávno posvětili kunčičtí zastupitelé, v sobě snoubí navýšení kapacity základní školy, a to společně s řešením bezbariérového přístupu do školy a propojením s areálem školy. Výstavní Galerie Karla Svolinského je řešena jako objekt s možností samostatného vstupu. Může tak být otevřena nezávisle na budově školy. Řešení umožňuje vstup do školy přímo z areálu, včetně vybudování zázemí pro multifunkční hřiště, jako jsou šatny, sociální zařízení a sklady. „Prostor, na kterém bude přístavba, se zčásti využívá během akcí. Věříme, že i při navrhovaném řešení se podaří v rámci rozhlehlého areálu školy nalézt vhodné místo pro umístění stánků s občerstvením. Propojení na areál školy tak bude naopak při pořádání akcí výhodou,“ uvedla místostarostka obce Michaela Šebelová.

ZŠ a MŠ Karla Svolinského má v posledních letech trvalý vzestup počtu žáků. Před dvěma lety byly poprvé v historii otevřeny dvě první třídy a ve školním roce 2017/2018 budou opět otevřeny dvě první třídy. Přestávají stačit prostory pro kmenové třídy, ale zejména pro školní družinu a mimoškolní aktivity dětí. „Kapacita školní družiny je malá a prostory jsou nedostatečné. Program družiny probíhá ve třídách prvního stupně po skončení výuky, což činí provozní obtíže. Přístavbou budovy základní školy dojde k rozšíření budovy školy o čtyři až šest tříd. Dvě z nich by byly využívány jako kmenové třídy a 2-4 pro potřeby školní družiny a zájmovou činnost,“ doplnila místostarostka. Projekt přístavby školy zahrnuje také navýšení kapacity WC a šaten. Základní škola je dimenzována na devět kmenových tříd s celkovou kapacitou 230 žáků. Obec předpokládá, že díky přístavbě se kapacita základní školy navýší o 30 až 60 žáků.