Od podzimu se tak děje v rámci školní výuky a kroužku počítačové grafiky. „Model hlásíme do celoevropské soutěže inGenious," prozradil Jiří Heczko, jenž na škole vyučuje informatiku. Společně se dvěma absolventy školy, kteří se na projektu podílí, se věnuje patnáctičlennému týmu žáků. Nejmladšímu je jedenáct let, nejstarším „ajťákům" v kroužku je patnáct.

Že půjde právě o 3D model Dolních Vítkovic, měli jasno od konce loňského září. „Původně jsme Vítkovice měli ,jen´ v záloze, ale nakonec jsme se pro ně rozhodli. Je to národní kulturní památka a areál je také součástí evropského kulturního dědictví," vysvětlil Jiří Heczko s tím, že během října a listopadu se odehrála první fáze. „Začali jsme exkurzí. Všechno jsme si nafotili a udělaly se i videa. Pak jsme si rozdělili práci a jednotlivé objekty," naznačil Jiří Heczko. Odhadl, že samotné vytvoření 3D modelu obnášelo zhruba měsíc práce. Žáci se jím zabývali i během vánočních svátků. „Není to jako programování, výhodou 3D modelu je, že výsledek je okamžitě vidět," konstatoval učitel informatiky.

Model, který je tvořen programem SketchUp, byl hotov už počátkem ledna, nyní se stále zpřesňuje. „Bavilo mě to hodně, věnovala jsem se tomu i přes svátky," potvrdila včera Šárka Kira Bilková z Hnojníku. „Mě to bavilo šíleně, strávila jsem nad tím každou volnou chvíli," přidala se její sestra Monika Bilková. Třináctiletý Nico Makara z Bystřice prozradil, že měl na starosti vysokou pec s označením 4 a 6. „S IT jsem začal zhruba v deseti letech. Myslím si, že nás to tu baví všechny," pravil Nico Makara s tím, že jeho kamarád Patrik Mucina se postará o zpracování pro vizualizaci v programu Cinema 4D.

„Všichni jsou šikovní a úplně samostatní. Nejvíc práce se samozřejmě udělá doma, v kroužku pak řešíme jednotlivé problémy. I zde si ale často vypomůžou, starší poradí mladším a podobně," pochválil počítačové nadšence Jiří Heczko. Na projektu se podílí rovněž 19letý David Hotař. A je přesvědčen o tom, že členové kroužku jsou na tom s porovnání se svými vrstevníky velice dobře. „Pracovali neskutečně. Už teď mají v něčem stejné znalosti a schopnosti jako vysokoškoláci," prohlásil David Hotař, jenž podle svých slov v kroužku plní roli mentora. „Pořádám i workshopy," doplnil. K projektu vznikly internetové stránky vitkovicearea.com, kde najdou zájemci řadu zajímavých informací.