Do soutěže baristů „kavařů“ Štrba, přihlásil a odborně připravil studenta třetího ročníku oboru kuchař-číšník Zdeňka Burdu. Soutěž se skládala ze dvou částí – písemného vědomostního testu o kávě a praktického provedení přípravy kávy na soutěžním pódiu. V praktické části měli soutěžící za úkol připravit v patnáctiminutovém časovém limitu dohromady 6 nápojů z kávy – dvě stejná esspressa, cappuccina a dva taktéž shodné volné nápoje z kávy bez použití alkoholu.

Receptura volného nápoje musela být nová, doposud nikde nepublikovaná. Nápoj Zdeňka Burdy se jmenoval Café Buondi a skládal se z francouzského sirupu Monin Passion Fruit, mléčné pěny, kávy esspresso dodekorováný strouhanou hořkou čokoládou. „Soutěž má velmi přísná pravidla. Soutěžící musí během přípravy kávy udržovat stoprocentní čistotu a hygienu, teplotu a správný inventář," řekl Zdeněk Burda, který tato náročná kritéria splnil a stal se tak suverénním vítězem juniorské soutěže kávových specialistů. Kromě první ceny si také zajistil automatický postup do celorepublikové soutěže baristů juniorů, která proběhne počátkem příštího roku v Praze.

Druhým žhavým želízkem Pavla Štrby v soutěži byl Miroslav Pantok, který školu reprezentoval v oboru barman. Barmani junioři měli za úkol v šesti minutovém časovém limitu namíchat pět stejných nápojů kategorie long drink za použití produktů společností R. Jelínek, Fabbri a Kofola. Soutěžilo se v klasickém míchání, tedy šlo především o čisté a přesné technické provedení výroby nápoje. Long drink Mirka Pantoka se jmenoval This Is It ! a skládal se ze 2 cl vodky, 1 cl Plum likéru, 3 cl Fabbri mango sirupu, 4 cl broskvového džusu, 1 cl limetového freshe a dolití jemně perlivé vody Rajec. Ozdobou nápoje byl pomeranč, list palmy, rybíz, list physalis a ostružina. „Ve velké konkurenci si Mirek svým kvalitním výkonem a lahodným drinkem vybojoval skvělé druhé místo,“ řekl Štrba.

V soutěži barmanů profesionálů bodoval i samotný Pavel Štrba, který si v silné konkurenci barmanů z celé republiky vymíchal 4. místo a zajistil si tak konečné 4. místo o nejlepšího barmana České republiky pro rok 2009 v rámci bodování České barmanské asociace. Jeho soutěžní long drink se jmenoval Moonwalker a obsahoval 1 cl vodky, 2 cl Luhačovické bylinné, 2 cl Plum likéru, 2 cl Fabbri tropical blue a 10 cl ananasového džusu. Zdoben byl pomerančem, mangen, kůry z limety, rybízu, ostružiny a máty peprné.