Na to, aby si diváci mohli prožít vánoční příběh a navštívit Ježíška v jesličkách, měla velkou zásluhu teprve dvacetiletá Lucie Vláčilová.

„Živý betlém byla moje premiérová akce tak velkého formátu. Ovšem, nebyla jsem na to úplně sama. Dost mi pomohla má kamarádka Vlaďka i přítel Vojta. Použili jsme také mnohé nápady samotných herců, takže se dá říci, že se jednalo o kolektivní práci,“ řekla skromně mladá žena, která do skautu chodí již od svých pěti let.

„Do tohoto obohacujícího společenství mladých lidí mě vlastně přivedla o šest let starší sestra Katka. Byla jsem výjimkou, protože děti smí většinou skaut navštěvovat od nástupu do první třídy, ale i dnes ji pro šikovné děti občas uděláme,“ doplnila mladá žena.

V současné době společně s dalšími mladšími vedoucími vede družinku Ovcí, kterou tvoří 10 dívek v rozmezí od 12–13 let. O skautingu hovoří jako o zájmovém kroužku, ve kterém se děti učí nejrůznějším dovednostem.

„Prožívají radosti z výher i zklamání z proher, poznávají sebe i přírodu. Ale pokud ho prožívají naplno, stane se pro ně časem určitým životním stylem, který si zamilují, a díky kterému si do svých srdcí vštěpí důležité morální zásady jako například čestnost, pravdomluvnost, či lásku a úctu k bližnímu. Avšak i skaut je jen nedokonalý človíček. On se ale snaží pokaždé, když upadne, vstát a jít dál,“ vysvětlila Vláčilová, kterou její svěřenkyně také oslovují přezdívkou Šmoulinka.

„Tak mi říkají vesměs jen holky z mé družinky, protože ráda nosím modrou barvu, a podle některých mám navíc zvláštně zabarvený hlas,“ vysvětlila s úsměvem.

Své vysokoškolské studium si snaží odlehčit pobytem v přírode. Jak sama prozradila, miluje hory jak v létě, tak i v zimě na lyžích. Je vášnivou cestovatelkou, ráda poznává známé i neznámé zákoutí světa.

Dokonce ani v moderování není žádným nováčkem. V TV NOE rok a půl uváděla pořad pro dívky s názvem V posteli. Loňské prázdniny zase vystoupila jako moderátorka v předprogramu při setkání mladých lidí s papežem pro Čechy v Madridu. Na dotaz,

jak sama pohlíží na náboženství jako takové, odpověděla: „Již samotný zakladatel skautingu R. B. Powell věřil v Boha. I dnes skauti, kteří se s vírou v Boha neztotožnují, musí alespoň věřit, že v přírodě existuje něco, co je samotné převyšuje. Dle mého názoru lidé, kteří mají svůj život naplno zakotven ve víře v pravdě a lásce, jsou v životě štastnější, vyrovnanější a dokáží být vděčnější.“