Obžalobě ze zneužití pravomoci úřední osoby a z porušování povinností při správě cizího majetku čelilo 14 bývalých radních a jeden vedoucí úředník. Podle státního zástupce městu způsobili škodu přesahující šest milionů korun, podle rozhodnutí soudu ale skutek uvedený v žalobě nebyl trestným činem. Rozsudek není pravomocný.

Čtyři přítomní obžalovaní se práva na odvolání vzdali. Státní zástupce si ponechal lhůtu na rozmyšlenou.

Soudy se kauzou zabývají od roku 2015. Průtahy a komplikace v roce 2018 způsobil i fakt, že se změnil předseda senátu, a celé dokazování se tak muselo provést znovu.

Primátor Frýdku-Místku Michal Pobucký u Krajského soudu v Ostravě.
Primátor je nevinný, ředitel městské policie nikoliv

V listopadu 2020 padlo první rozhodnutí. Okresní soud všechny obžalované viny zprostil. Po následném odvolání Krajský soud v Ostravě případ vrátil okresnímu soudu, který dnes dokazování znovu ukončil zprošťujícím rozsudkem.

Soudce ve zdůvodnění rozhodnutí uvedl, že příkopy se čistily po povodních. Byly hodně zanesené a používala se těžká technika. Upozornil i na to, že podobné ceny si účtovaly firmy také v jiných městech.

Obžalováno bylo 14 bývalých představitelů radnice a jeden vedoucí úředník. Mezi obžalovanými jsou například bývalá frýdecko-místecká primátorka a senátorka Eva Richtrová a bývalí primátoři Petr Cvik a Michal Pobucký (všichni ČSSD). Vinu odmítají.

Podle státního zástupce Ladislava Hradila obžalovaní s penězi daňových poplatníků nejednali jako řádní hospodáři, což je jejich povinnost. Zakázky na čištění několika kilometrů příkopů město zadalo za částku přesahující 1500 korun za běžný metr. Podle žalobce je to evidentně předražená cena.

"V roce 2009 se to zadávalo čtyřikrát levněji, tak i z této zkušenosti muselo být zřejmé, že ty zakázky lze realizovat za nižší cenu," řekl už dříve státní zástupce.

Eva Richtrová
Bývalá senátorka čelí obvinění kvůli zakázce na čištění příkopů

Pobucký i další radní figurovali také v dalších dvou soudních kauzách. První se týkala zahlazování dopravních přestupků městskou policií a manipulace s veřejnými zakázkami v oblasti IT. Soud Pobuckého obvinění zprostil, další obžalovaní, například bývalý primátorův náměstek Dalibor Hrabec nebo ředitel městské policie Milan Sněhota, dostali podmíněné tresty.

V případě prodeje městských pozemků pod cenou okresní soud všech sedm obviněných radních zprostil viny, Krajský soud v Ostravě ale nejprve rozsudek zrušil a vrátil okresnímu soudu. Napodruhé už krajský soud zprošťující rozsudek potvrdil.