„Je to soutěž pro studenty středních škol, tudíž mají k dispozici nealkoholické pivo,“ uvedl o akci, jež se konala v pátek 19. října na výstavišti v rámci Gastro festivalu, mediální zástupce značky Radegast Pavel Sobol. „Čepuje se Radegast Birell, který se vyrábí v sudech, a tudíž je velmi dobře použitelný pro tuto soutěž,“ dodal Pavel Sobol.

Soutěžili bez rozdílu pohlaví

U výčepního pultu se střídali chlapci i dívky, kteří se pilně soustředili na pípu a z ní vytékající zlatý mok. „Myslím, že jsem se v gastronomii našla, moc mě to baví,“ uvedla jedna ze soutěžících Barbora Plochová. Studentka třetího ročníku Vyšší odborné školy a hotelové školy v Opavě má s čepováním piva zkušenosti, pracuje podle svých slov v restauraci dlouho. Práci v restauraci si pochvaluje i další ze soutěžících, Lukáš Peza ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích.

„Čepování piva mě velmi baví, pracuji v restauraci, kde máme velké výčepní pulty, máme šest druhů piva a dělám tam už druhý rok. Je to můj koníček,“ usmíval se sympatický student. S tím, co načepoval na soutěži, však příliš pokojený nebyl. „Udělal jsem v tom pár chyb, o kterých vím, nevzal jsem si podtácek a asi to nebylo načepováno přímo podle gastronomických pravidel, ale jinak si myslím, že to docela dobře dopadlo,“ shrnul svůj výkon.

Záleží na způsobu čepování i podávání

V odborné porotě zasedlo pět lidí, mezi nimi i Leopold Duda z Plzeňského Prazdroje. Studenti točili pivo do půllitrových sklenic tak, aby dodrželi správnou míru a zároveň i velmi důležitý časový limit čtyř minut. „Samozřejmě se hodnotí i způsob podávání piva, pozdravení, otočení logem k porotě, utření do ručníku a použití podtácků,“ dodal o kritériích Leopold Duda.

K dispozici byla porotcům bodová škála od nuly do šesti bodů. Každý soutěžící měl jedno zkušební pivo. Pak už běžel časový limit, během něhož načepoval další tři sklenice. Z nich si nakonec vybral tu soutěžní, která se mu líbila nejvíce a přednesl ji před porotu. Práci svých studentů pozorovali i jejich učitelé. Celkovým vítězem soutěže, kterou pořádal Plzeňský Prazdroj ve spolupráci s Ostravskými výstavami, se stal student druhého ročníku Střední školy Třinec-Kanada Tomáš Oujeský.

„Jsem velice spokojená i překvapená, nejenom výsledky svého syna, ale především celou přípravou gastronomie a všech soutěžících,“ uvedla pedagožka ze Střední školy hotelnictví, gastronomie a služeb v Šilheřovicích a zároveň matka soutěžícího Lukáše Pezy Iveta Stachurová. Také dodala, že je letošní ročník ve srovnání s předešlými na podstatně vyšší úrovni. Stejného názoru byl i porotce Duda. „Zdá se mi, že studenti v čepování piva dosahují rok od roku lepších výsledků,“ ohodnotil svůj celkový dojem.