Díky tomu se probojoval do celorepublikového finále, které se uskuteční 5. září v Plzni. Brněnský mistr, který vládne pivnímu výčepu přes dvacet let, týž den oslaví rovněž své 43. narozeniny. Pokud porazí všechny své soupeře i v Plzni, odjede na říjnové světové finále do New Yorku, kde si poměří síly s vítěznými výčepními Prazdroje o titul mistra světa v čepování piva, řekl ČTK mluvčí plzeňského Prazdroje Vladimír Jurina. V Ostravě bojovalo 15 výčepních z celé Moravy. "Všichni soutěžící prokázali velmi dobré teoretické znalosti. V praxi se ale projevovala nervozita; viděli jsme, jak i starým mazákům se třásly ruce," řekl ČTK starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty Václav Berka. Na trému si ostatně postěžoval i Brňan Emil Fedák. "Jsem na takové soutěži poprvé, přihlásil mě majitel Železné růže, kde pracuji," řekl ČTK ženatý táta dvou dětí. "Pokazil jsem podtácky, nedal jsem je pod pivo. Jsem zvyklý nosit pivo na tácku, a tady jsme museli nést v každé ruce po jedné sklenici. Nechtěl jsem sklenice pokládat na stůl jenom proto, abych si připravil podtácky, a zbytečně na nich nechávat otisky svých prstů," přiznal skromně muž, který navzdory této chybě zvítězil podle Berky plným počtem bodů. Soutěž International Pilsner Urquell Master Bartender se koná v Česku podruhé a má tři regionální kola. Zítra zamíří do Prahy a pozítří bude v Plzni. Z Moravy postoupilo na celostátní finále pět výčepních. Cílem soutěže je podle Berky nalézt takové výčepní, kteří jsou dobří i v praxi, nejen na soutěži. "Proto soutěžící navštíví dvakrát anonymní host, který prověří, jak čepují a servírují pivo, a pokusí se zeptat i na jejich znalosti," dodal. Pokud zjistí chyby, strhnou se dotyčnému i soutěžní body. Loni v českém kole prvního ročníku soutěže Master Bartender zvítězil šestadvacetiletý Lukáš Svoboda. V New Yorku skončil jako druhý.