Poznat je to také na zahrádkách. „Sucho se projevuje na rybízu, zalévat potřebují i některé stromy. Když je takové sucho a teplo, jde vidět, jak listy osychají,“ poznamenal Zdeněk Fabík z frýdecko-místeckého územního sdružení Českého zahrádkářského svazu. Velké množství rostlinných druhů je navíc v tomto období už v plném květu nebo začíná kvést dříve, než je u daného druhu obvyklé. „Teplo bylo tak velké, že všechno vykvetlo najednou,“ podotkl Zdeněk Fabík s tím, že se to týká i třeba rododendronů nebo řepky. Podle něj je otázka, co by se současnou situací udělaly případné ranní mrazíky. „V každém případě je déšť potřeba, protože všechno vysychá. Problém je i vítr,“ doplnil zahrádkář, podle kterého by měla být letošní úroda ovoce dobrá, musí ale zapršet.

Kvůli suchu museli zaměstnanci frýdecko-místeckých technických služeb netradičně v tomto ročním období zahájit pravidelnou zálivku nově vysazených a mladých stromů. „Bez potřebné vláhy, které je nedostatek, protože zima byla velice chudobná na sněhové srážky, by stromy mohly zaschnout a následně uhynout,“ poznamenal předseda představenstva TS Jaromír Kohut. Pracovníci v minulých dnech zalévali denně zhruba šedesát z celkem pěti set nově vysazených či mladých stromů. Každému dopřáli okolo padesáti listů vody.

Suché a teplé jaro bez srážek způsobilo rychlý úbytek vody v povodí Odry. Například v řece Ostravici ve Frýdku-Místku byl ve středu dopoledne průtok okolo 1,6 metru krychlových vody za vteřinu a hladina byla jen několik centimetrů nad úrovní sucha. Průměrný roční průtok je přitom téměř pětkrát vyšší. Průtoky dosahují dokonce historických minim pro toto období. „Ostravice a Olše mají deset až dvacet procent průtoků běžných na přelomu dubna a května,“ upřesnila minulý týden mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková. Například v Žermanické přehradě poklesla hladina vody od čtvrtka do středečního rána o dvaadvacet centimetrů, což činí úbytek téměř půl milionu metrů krychlových vody.

Ruku v ruce se suchem jdou problémy s nedostatkem pitné vody pro část obyvatel regionu. Rozsáhlé investice do výstavby vodovodů v příměstských částech chystá například třinecká radnice. „Připravujeme vodovody za zhruba 130 milionů korun,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská. Město plánuje rozšíření vodovodu v Neborech, Oldřichovicích, Tyře, v Gutech či na Karpentné.

Beskydská Lysá hora.
Duben byl rekordně teplý také na Lysé hoře