Manažerka prevence kriminality Městské policie Frýdek-Místek Lenka Biolková Deníku potvrdila, že se na území města v současné době nacházejí čtyři plochy, které mohou „grafiťáci" ke svým výtvorům beztrestně využívat. „Jedná se o stěnu pod zastávkou autobusů MHD v Krásnohorské ulici a zárubní zeď naproti altánu v parku Pod Zámkem v Revoluční ulici. K dispozici mají i plochy v Lískovecké ulici nad křižovatkou s Revoluční ulicí a naproti knihovně v Jiráskově ulici," vyjmenovala Lenka Biolková s tím, že v loňském roce předávali Policii ČR jedno oznámení na neznámého pachatele. „Ten pomaloval zeď, která v povoleném seznamu není. V případě sprejerství se jedná o trestný čin, který řeší republiková policie," vysvětlila Lenka Biolková.

S graffiti se setkávají i ve Frýdlantu nad Ostravicí, podle starostky Heleny Pešatové musejí nápisy odstraňovat přibližně pětkrát do roka. „Někdy se ve městě vyskytnou nevhodné nápisy. Nejenom neslušné, ale i rasistické," potvrdila starostka. Největší problém je s malůvkami na zdech podchodu, který vede pod železnicí a silnicí s číslem 56. Starostka uvedla, že podchod nyní prochází rekonstrukcí, přičemž třeba strop už je opravený. „Teď ale nevíme, co s tou plochou. Můžeme ji vyčistit, nebo poskytnout sprejerům. Ti by nám museli připravit nějaký návrh, aby výsledek nebyl nevhodný či nevkusný," řekla Pešatová s tím, že pokud zdi vyčistí, graffiti tam budou nanovo. „V současné době žádáme o kamerový systém. Chtěli bychom jej zavést i v podchodu. Umístění kamery tam ale bude komplikované, protože tam jsou nízké stropy," doplnila starostka Frýdlantu.

Sprejeři čas od času řádí i v Třinci. Láká je třeba plocha u frekventované silnice druhé třídy na Balinách, která spojuje hutnické město s Českým Těšínem. „Musím poděkovat Správě silnic Moravskoslezského kraje, že opět odstranila výtvor, který se tam objevil. Kdo tudy projíždí, už si všiml, že to tam není," řekla starostka Věra Palkovská. „My zase zajistíme osvětu, abychom si to pohlídali a neobjevil se tam nějaký nový obrázek," dodala. Vyznavači graffiti se mohou realizovat na betonovém plotu u Domu dětí a mládeže v Bezručově ulici, kde jim za jejich výtvory žádný postih nehrozí. Situace se podle ředitele třineckých strážníků Josefa Kužmy postupně zlepšuje. „Například letos jsme zatím v souvislosti se sprejery nemuseli řešit žádný případ. Ten poslední se skutečně stal loni," uzavřel Josef Kužma.