Jenže rozestavěný objekt zatím nepřipomíná školní tělocvičnu ani v nejmenším. Zhotovitel stavby se ocitl v insolvenci, a práce se tak na dlouhé měsíce zastavily. Investor stavby, kterým je krajský úřad, musel vypsat na dokončení stavby novou veřejnou zakázku. To obnášelo mimo jiné vyčíslení provedených prací a také těch, které firma nestihla provést. Otevření vytoužené tělocvičny se proto už poněkolikáté odložilo.

Předání stavby

„Minulý týden byla předána stavba. Doufejme, že se nebudou opakovat špatné kroky, ale určitě je to pozitivní, na tělocvičnu se těšíme. Budeme rádi, když budeme mít vlastní prostory," uvedla ředitelka gymnázia Petra Schwarzová. Škola pro výuku využívala místní sportovní a relaxační centrum a také tělocvičny sousední základní školy, které ale kapacitně nestačí.

Stavba musí být hotova do konce roku, jinak by kraj přišel o dotační peníze. V budově vzniknou kromě tělocvičny také šatny, kabinety i vestibul. Součástí projektu je vybavení tělocvičny a šaten, zpevnění okolních ploch a vznik parkoviště. Krajská investice byla před zahájením stavby vyčíslena na 56 milionů korun.

Se stavbou souvisí přemístění sochy T. G. Masaryka, město navíc hodlá po dostavbě upravit parčík u školy a komunikaci, která vede podél budovy základní školy směrem k podchodu. „Prostranství před školou je z hlediska bezpečnosti dětí nevyhovující. Děti tam přecházejí a běhají mezi auty, která blokují dopravu. Chceme komunikaci uvolnit," řekla Deníku starostka Frýdlantu nad Ostravicí Helena Pešatová. Město podle ní plánuje vytvořit nová parkovací místa v Janáčkově ulici, a to kolmo na budovu školy.