„Vyrábím ze dřeva lžíce, naběračky, vařečky, misky a další věci pro domácnost. U nás v rodině se toto řemeslo dědí již tři sta let, já osobně jsem začínal ve čtyřech letech,“ prozradil Štefan Kanaloš, který se narodil na Slovensku. „Však náš rodinný původ je v Rumunsku, odkud mi předkové dorazili zde. Původ mého řemesla tak je v Rumunsku a já při výrobě dodržuji rumunskou tradici. Akorát se zvýšil sortiment výrobků, protože poptávka se různě mění,“ vysvětlil Kanaloš.

Ten také prozradil, že výroba dlabaných nádob neodmyslitelně patří i na Gorolsko a Valašsko. „Lidé tyto věci potřebovali ke své potřebě, proto si je vyráběli. V těchto oblastech lidé k sobě měli vždy blíž, než jinde, proto se v těchto regionech stále dodržují lidové tradice,“ řekl Kanaloš, který se na Třinecku poprvé představil osm let nazpátek a od té doby se zde pravidelně zúčastňuje akcí zaměřených na lidové tradice – zatím poslední byl na konci března Velikonoční jarmark před třineckou Trisií. „Byl jsem také v Mostech u Jablunkova a v květnu budu na slavnosti v Košařiskách,“ dodal Kanaloš. „Dá se říct, že vlastně po revoluci v roce 1989 se začaly nabízet možnosti v podobě různých jarmarků, kde se lidové tradice mohly opět začít připomínat, a lidoví tvůrci se mohli ukázat veřejnosti. Také se mi stává, že se akce překrývají a já si musím vybrat jednu, na které budu,“ upřesnil Kanaloš.

Štefan Kanaloš používá pro výrobu dlabaných nádob lípu a černý topol. „Kdysi se používala pouze lípa, ale těchto stromů už tolik není, tak se dá využít i černý topol. Jedná se o stromy ve stáří osmdesáti až sto let,“ řekl Kanaloš, jenž na nádobách začíná pracovat, ještě když je dřevo čerstvé. „V tom je princip naší tradice. Syrové dřevo se vydlabe, pak se nechá vysušit a následně se dodělá nožem, vůbec nepoužívám smirkový papír, vše se dělá vydlabáváním,“ zdůraznil Kanaloš s tím, že výrobky nejsou ničím impregnované. „Vše tak má stále svou přírodní barvu, pouze stálým používáním dostává svou patinu, nikdy nemůže ztmavnout hned. Takový výrobek se pouze opláchne a slouží dále. Životnost těchto dlabaných nádob je klidně až dvě stě let,“ uzavřel Kanaloš.