„Jedná se o jedno z posledních klidných míst na území Lučiny," poznamenal starosta Honebního společenstva Lučina-Soběšovice-Žermanice Otmar Kunčický. Nelíbí se mu, že cyklisté mají projíždět lesem v místní části Frančesky. Jinak je podle něj trasa přes Žermanice, Soběšovice, Dolní a Horní Domaslavice a Lučinu v pořádku.

„Je to v plánu už delší dobu. V roce 2010 bylo vydáno územní rozhodnutí, tenkrát se k tomu nikdo písemně nevyjádřil," upozornil starosta Lučiny Josef Skokan. Projekt cyklostezky má na starosti Mikroregion Žermanické a Těrlické přehrady, ve kterém se angažuje jedenáct obcí, včetně Havířova. „Žádost v rámci revitalizace Moravskoslezského kraje byla schválena. Uvažuje se, že by se do budoucna propojil Havířov jak se Žermanickou, tak s Těrlickou přehradou. Posílí to cestovní ruch," přiblížil Deníku Josef Skokan.

Myslivcům vadí, že jejich námitky nikdo neřeší. Stěžují si i na malou informovanost. „Lidé, co tu žijí, o tom skoro nic nevědí," konstatoval Otmar Kunčický.

Starosta Lučiny s tím ale nesouhlasí. Podle něj se žádné tajnosti nekonaly. „Nic se netutlalo, všechno musí být vyvěšeno, lidé se k tomu vždy můžou vyjádřit," ohradil se Skokan.

Problémem je podle myslivců také dodržování pořádku, čistoty a pravidel na plánované cyklostezce. „Mohla by být zneužívána motocyklisty, případně jezdci na čtyřkolkách," varovali myslivci v dopise adresovaném radním Lučiny. Peníze vyčleněné na stavbu cyklostezky by podle nich měly směřovat raději do opravy stávajících komunikací. Starosta Lučiny se však hordy motorkářů nebojí. „Něco teprve předjímáme. Bude to upraveno značkami. Pokud by k tomu došlo, je tady policie, která to bude řešit. Až tam padnou pokuty, tak si to každý rozmyslí," konstatoval Skokan.

Nepořádek, který po sobě často nechávají rybáři, se obec snaží řešit, ačkoli má omezené možnosti. „Žádali jsme rybářský svaz, ať si na to dohlídnou. Nemáme žádnou rychlou rotu, aby nám uklízela," dodal starosta Lučiny s tím, že o úklid kolem přehrady se částečně postará také pracovník na veřejně prospěšné práce.