Při této příležitosti se hřbitovy již několik dní předem halí do květinové výzdoby a světel svíček, které tam přinášejí příbuzní zesnulých. V rámci této tradice budou hřbitovy ve správě města otevřeny déle, než je obvyklé.

Provozní doba hřbitovů bude prodloužena od 18. října do 4. listopadu. V tomto termínu budou hřbitovy v Chlebovicích, v Lysůvkách a evangelický hřbitov v Lískovci přístupné bez časového omezení a hřbitovy ve Skalici, ve Frýdku a katolický hřbitov v Lískovci zavřou své brány ve 20 hodin. Poté se provozní doba pohřebišť vrátí zpět do běžného režimu se zavírací dobou v 18 hodin.

Dušičkový čas je spojován také s krádežemi a vyšší frekvencí dopravy. V okolí hřbitovů proto budou již od příštího pátku 25. října až do 4. listopadu hlídkovat strážníci městské policie. Zaměří se na dodržování veřejného pořádku, na hřbitovní zloděje, ale také na vykradače aut. Zvýšenou pozornost budou věnovat lokalitě centrálního hřbitova na Panských Nových Dvorech, ale také okolí hřbitovů ve Skalici, Chlebovicích, Lysůvkách a Lískovci.

„Usměrňování provozu u příjezdu a výjezdu ze hřbitovů bude stejně jako v loňském roce v kompetenci republikových policistů. V souvislosti se zvýšeným pohybem na veřejných pohřebištích žádáme občany o dodržování bezpečnosti a zároveň je žádáme, aby v případě zahlédnutí podezřelých osob kontaktovali městkou policii na lince 156 nebo Policii České republiky na lince 158," dodala mluvčí frýdecko-místeckého magistrátu Jana Matějíková.