Například o zbrojní průkaz pro výkon zaměstnání může zažádat až uchazeč starší 21 let, stejná hranice platí i v případě řízení auta s majákem a právem přednostní jízdy. Mladý strážník tak nebude moci řídit služební vůz se zapnutými majáky a na ulici by měl sloužit pod dohledem staršího zkušeného kolegy.

Nové podmínky by měly zlepšit personální situaci městských policií, leckde totiž hledají nové zájemce o práci strážníka marně. „Projednávali jsme to v rámci kolegia ředitelů městských policií. Byl to požadavek Hlavního města Prahy a velkých měst, kde opravdu potřebují naplňovat stavy strážníků po desítkách i stovkách lidí,“ řekl ředitel Městské policie Havířov Bohuslav Muras. Ne všichni zájemci jsou schopni splnit fyzické a psychologické testy, problémem je zejména fyzická zdatnost.

Připomíná vám mračno boha Radegasta?
Lidé mají jasno: Nad obzorem se zjevil Radegast

Nedostatek strážníků pociťuje i Frýdek-Místek. I přes letákovou náborovou kampaň, která byla zahájena na podzim 2015, se počet strážníků ve městě nezvýšil. „Nováčci nahradili pouze odcházející strážníky. V současné době chybí do naplnění schváleného početního stavu dvanáct strážníků a zájemců se hlásí velmi málo,“ řekl Ivo Kališ, zástupce ředitele Městské policie Frýdek-Místek.

Nástup mladých strážníků nevyloučil. „Vzhledem k tomu, že si obce nemohou stanovovat pro uchazeče přísnější kritéria, než stanoví zákon o obecní policii, je možné, že se do výběru přihlásí i čerství maturanti, kteří mají mezi osmnácti až jednadvaceti lety. O přijetí pak rozhodnou kvality uchazeče,“ doplnil Ivo Kališ.

Například v Karviné nepředpokládají, že by městská policie přijímala čerstvě plnoleté uchazeče. „Nedovedu si představit, že by osmnáctiletý kluk dával coby autorita lidem na ulici moudra. Tak mladý člověk obvykle ještě nebývá natolik mentálně a zkušenostně vyspělý, aby mezi lidmi platil za autoritu,“ míní zástupce ředitele tamní městské policie Václav Ožana.

Památkáři se pustili do kostelíku v Gutech.
Památkáři se pustili do kostelíka v Gutech