„K vybudování střediska osobní hygieny jsme se rozhodli nejen na základě poptávky občanů po této službě, ale také z toho důvodu, že mnoho těžce se pohybujících osob nemá koupelny ve svých bytech přizpůsobeny tomu, aby se v nich mohly bezpečně a samy osprchovat či vykoupat," vysvětlil náměstek primátora Libor Koval s tím, že cílem je odstranění bariér a vyrovnání příležitostí pro postižené občany.

Služby ve Středisku osobní hygieny bude zajišťovat Centrum pečovatelské služby Frýdek-Místek. Jedná se o služby, které jsou zpoplatněny. Uhradit je bude možné na základě smlouvy o poskytování pečovatelské služby. Podle ředitelky Centra pečovatelských služeb Elišky Adamové je cena za koupání stanovena na 105 korun za hodinu. Pokud je čas koupání kratší, platí se poměrná část z dané ceny. Za padesát korun lze objednat rovněž dovoz a odvoz klienta do Střediska osobní hygieny, které je plně bezbariérové.

„Vzniklo přestavbou jednoho z přízemních bytů v domě s pečovatelskou službou, do kterého je nově umožněn přístup zvedací plošinou. Koupelna je dostatečně velká, je vybavena bezbariérovým sprchovým koutem se sedákem, vanou s vanovým zvedákem a samozřejmě toaletou, umyvadlem, několika držáky, madly a koupelnovým nábytkem. K dispozici je i menší relaxační místnost s lehátkem," řekl náměstek primátora Dalibor Hrabec. Celkové náklady dosáhly 955 tisíc korun, z toho 342 tisíc činila dotace. „Očekáváme, že nově nabízenou službu využijí ve středisku nejen obyvatelé domu s pečovatelskou službou, ale také ostatní občané města," uzavřel náměstek Libor Koval.