Tuzemské finále soutěže se konalo v sobotu v areálu Kampusu Dejvice v Praze. Tým studentů ve složení Mario Glombek, Filip Rusnok, Michal Marci, Marek Tyrlik pod vedením učitele odborného výcviku SOŠ Bohuslava Cyhana porazil 19 středoškolských týmů z celé republiky v šestihodinovém vytrvalostním závodě.

Úkolem „Werk team 1", jak kluci své družstvo nazvali, bylo nejdříve kompletně přestavět model RC auta podle pravidel soutěže a vybavit jej hybridním vodíkovým systémem, který bude dobíjet baterii během závodu.

„Po velmi náročném dnu, plného nečekaných zvratů se podařilo, co nikdo z nás nečekal. Hodinu před koncem závodu se nám podařilo probojovat na první místo, z něhož nás už do konce nikdo nedokázal sesadit," radoval se Bohuslav Cyhan z úspěchu svého soutěžního týmu.

Závod představuje vyvrcholení programu, jehož smyslem je přiblížit středoškolským studentům obory, jako jsou věda, technologie, inženýrství a matematika, a nadchnout je pro technologie obnovitelných zdrojů energie. Studenti se seznamují s obnovitelnými zdroji energie a teoretické znalosti pak použijí při sestavení dálkově ovládaného závodního auta, poháněného vodíkovými palivovými články.

„Příprava byla dost náročná. Auto jsme museli celé přestavět, zůstal nám z něho jen podvozek. Pořád něco nesedělo, a když jsme pak model testovali, stále se objevovaly technické zádrhele," řekl Bohuslav Cyhan. Jak dodal, dobrodružný byl i samotný závod: „Domluvili jsme si strategii, ale kluci dostali v polovině závodu hroznou chuť závodit. Naštěstí se vzpamatovali a zase jeli vytrvalostně." Družstvo bude jako vítěz českého kola reprezentovat republiku na mezinárodním finále v závodě 24hrs de Saint Jo, který se bude konat od 5. do 6. května ve Francii.