„Letošní svoz je plánován od dubna do konce listopadu, a to stejně jako loni, tedy jednou za čtrnáct dní. Jako období, kdy bioodpadů vzniká nejvíce, a proto je efektivní je od občanů svážet, bylo původně určeno období od začátku dubna do konce října, což vychází i z příslušné vyhlášky. Loni jsme ale na četné žádosti občanů období svozu prodloužili do konce listopadu a už u toho zůstaneme," vysvětlil primátor Michal Pobucký.

BIOODPAD KONČÍ V KOMPOSTÁRNĚ

„Občané Frýdku-Místku včetně zahrádkářů mohou zdarma a celoročně, tak jako v minulých letech, k odložení nejen biologického odpadu využívat také sběrné dvory na území města a kompostárnu v Bruzovicích," připomněl Tomáš Peter z odboru životního prostředí a zemědělství. Lidé, kteří na svých zahrádkách začnou pracovat už v březnu tak mají variantu, jak s biologickým odpadem naložit.

Houfy lidí od sobotního dopoledne mířily na hrad Hukvaldy. Jedna z nejnavštěvovanějších kulturních památek v kraji slavnostně zahájila letošní sezonu.
OBRAZEM: Hrad Hukvaldy zahájil sezonu

Loni město pořídilo přes čtyři tisíce hnědých plastových nádob, které následně rozvezlo k rodinným domkům. Od jara až do konce listopadu z nich bylo svezeno 1 652 tun bioodpadu, od trávy, sena, listí, přes spadané ovoce, květiny, až po bioodpad z domácností jako slupky ze zeleniny, čajové sáčky nebo kávové sedliny. Všechen materiál skončil v kompostárně, kde byl zpracován na kompost a kvalitní zeminový substrát.