Sečení travnatých ploch na území města bylo zahájeno začátkem května. V uplynulých dnech již byly posečeny trávníky na hřbitovech, dále byly pokoseny i partery, což jsou plochy mezi vozovkou a chodníkem – a také veškerá zeleň ve frýdecko-místeckých parcích. „Na řadu nyní následují například sídliště Růžový pahorek, K Hájku, Spořilov, Anenská a Kolaříkovo, také se bude pracovat v lokalitě za nemocnicí, Panské Nové Dvory a Kamenec," vyjmenoval ředitel Technických služeb ve Frýdku-Místku Jaromír Kohut.

Dodal, že v průběhu sezony pracovníci sečou zeleně – Parterová travnatá plocha bude pravidelně kosena šestkrát až sedmkrát, na sídlištních třikrát a zeleň podél komunikací dvakrát.Pouze v Sadech B. Smetany a Centrálním parku budou trávníky koseny čtyřikrát ročně. „Část plochy Sadu B. Smetany je udržována v režimu lučních trávníků, tráva je zde sečena jen dvakrát ročně, vyskytují se tady luční květiny jako kopretiny, kohoutky, zvonky – apod. Návštěvníci tohoto parku se tak mohou kochat letní luční krásou. Udržovat trávníky tak, aby občanům poskytly příjemnou relaxační zónu. Myslíme i na alergiky, kterým se díky posekané trávě zhorší stav," podotkl Jaromír Kohut s tím, že lidé budou upozorněni cedulemi na kosení travnatých ploch v daných lokalitách.

„Vše zajišťují zaměstnanci provozu zeleň vybaveni osmi traktorovými sekačkami a jednou dálkově řízenou sekačkou. Dále pak několika menšími sekačkami a křovinořezy, ty používají na dočištění travnatých porostů podél obrubníků, zábradlí, laviček nebo odpadkových košů a dalších překážek," dodala vedoucí provozu zeleně Naděžda Švrčinová. Upřesnila, že pracovat se bude i v sobotu. Technické služby odvážejí pokosenou trávu, biologicky zpracovatelnou hmotu, do nedaleké kompostárny v Bruzovicích. Město i jeho místní části díky kosení trávy konečně prokouklo.

MARKÉTA KMECOVÁ