Ačkoli se leden přehoupl do své druhé poloviny, na hlavních ani vedlejších silnicích není po sněhu ani památky. Silničáři a řidiči neobvykle teplou zimu vesměs vítají.

„Spotřeba posypových materiálů je za listopad a prosinec nízká," uvedl technicko- -provozní náměstek Správy silnic Moravskoslezského kraje Milan Novák. Silničáři tak ušetřili dost peněz na spotřebě soli a pohonných hmotách. „Je nutné si však uvědomit, že technika a naši pracovníci musí ze zákona provozovat čtyřiadvacetihodinovou pohotovost na všech střediscích správy silnic po celém našem kraji," upozornil Milan Novák.

Pohotovost drží i pracovníci technických služeb ve Frýdku-Místku, kteří zajišťují zimní údržbu 352 kilometrů místních komunikací. Netýká se jich naopak údržba silnic, které nepatří městu, tedy těch ve vlastnictví kraje nebo státu. Zimní údržba obvykle vyjde město na deset milionů. „Uvidíme, co přinese zbytek zimy, snad se to nepřeklopí do dalšího extrému," doufá ředitel technických služeb Jaromír Kohut.

Řidič lituje, že si vyměnil pneumatiky

Řidiči si současnou mírnou zimu nemohou vynachválit. „Jezdí se mi výborně. Ráno nemusím seškrabávat námrazu z oken auta, čímž ušetřím nejen drahocenný čas, ale i své svaly. Abych řekl pravdu, takovýchto zim nezim by mohlo být více," pochvaloval si sedmašedesátiletý šofér Miroslav S. z Frýdlantu nad Ostravicí.

Podobně to vidí i další motoristé. „Z letošní zimy mám hodně velkou radost. Škrabku na sklo jsem zatím musel použít jen několikrát. Začínám pomalu litovat, že jsem si vyměnil na autě pneumatiky. Ty zimní si zbytečně sjíždím," zhodnotil Jaroslav Šula z Kunčic pod Ondřejníkem. Zima však ještě podle něj může přijít třeba v únoru. „To už ale nějakým způsobem přežijeme," zamyslel se dvaačtyřicetiletý muž.

Přicházejí o peníze

Ne všechny ale mírná zima těší. Takřka jarní počasí totiž nepřipravuje o výdělek pouze vlekaře. „Jsme placeni od výkonu, takže město tím sice ušetří, ale my proděláváme. Měsíčně jde řádově o stovky tisíc korun," poznamenal včera Vladimír Kasztura ze společnosti Nehlsen, která se stará o údržbu komunikací v Třinci. Za posledních dvacet let podle svých slov takovou zimu nepamatuje. „Použili jsme zatím zhruba padesát až sedmdesát tun soli. Díky smlouvě s městem děláme místo zimní údržby náhradní práce. Opravujeme svodidla a propustky, čistíme příkopy," dodal Vladimír Kasztura.