„Dle stavu staveniště je zjevné, že termín ukončení stavby do 31. prosince 2015 je nereálný," řekla včera redakci mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. „Můžeme tedy potvrdit, že zhotovitel stavby předložil nový termín dokončení díla, a to do konce března 2016," konstatovala mluvčí.

Dráhy mají na terminál v Třinci vynaložit zhruba 40 milionů korun, přičemž počítaly s tím, že 16 milionů získají z dotací.

Nejen k terminálu
v Třinci se vyjadřovala v on-line rozhovoru s čtenáři Deníku také starostka Třince Věra Palkovská  - více zde

Zástupci ČD podle Šubové v současné době jednají s poskytovatelem podpory, aby případné krácení dotací bylo co nejmenší. „Veškeré právní kroky v souvislosti s krácením dotací a nedodržením termínu stavby jsou v jednání," sdělila na dotaz Deníku.

Motoristé tedy budou muset počítat s tím, že omezení dopravy v Nádražní ulici v prosinci neskončí. A lidé, kteří cestují vlakem, se budou do jara pohybovat kolem staveniště.

„V případě dokončení přednádraží bude stále probíhat přestavba výpravní budovy, z tohoto důvodu budou cestujícím sloužit do dokončení prací náhradní prostory," uvedla Kateřina Šubová.

Nádraží bylo z padesátých let

Třinecký terminál nahradí železniční stanici, která se stavěla v letech 1954 až 1957. Výstavba začala loni v prosinci. Už dříve se rozhodlo, že kvůli vlastnickým důvodům se rekonstrukce uskuteční ve dvou částech.

Moderní terminál nabídne nové odbavení, čekárnu, obchodní prostory a restauraci. Změny čekají i prostranství před nádražím.

Budou zrekonstruovány zpevněné plochy, vybudovány zastávky městské hromadné dopravy a točna pro autobusy, přibudou parkovací místa, kryté stojany na kola, grafický informační panel s jízdními řády, lavičky a rovněž odpadkové koše.

Náklady na přestavbu prostoru před nádražím budou činit asi 19 milionů korun, většinu chce město zaplatit z evropských zdrojů.

O tom, že třinecká část stavby má být podle dodatku smlouvy dokončena nejpozději dva dny před Štědrým dnem, informovala starostka Věra Palkovská. Město situaci dlouhodobě sleduje. Šéf třineckého investičního odboru Daniel Fojcik už dříve hovořil o tom, že „nějaký skluz" lze očekávat, ale město doufá, že to neohrozí jeho investici.

„U nás děláme všechno pro to, abychom práce ukončili v letošním roce," prohlásil. Dokončení stavby v režii ČD musí podle něj přijít na řadu později, protože „stavebně technicky" se to jeví jako jediná možná varianta.