Až dosud hovory přijímala regionální střediska, kterých do loňského roku působilo v kraji šest, a to v Ostravě, Bruntále, Frýdku-Místku, Karviné, Novém Jičíně a Opavě. Od ledna jsou sloučeny do jediného – Krajského zdravotnického operačního střediska, které se nachází v Integrovaném bezpečnostním centru (IBC) v Ostravě. V něm je společné operační středisko, kde kromě záchranářů jsou i operátoři hasičů, ostravští strážníci a policisté.

Přechod na jedinou záchranářskou centrálu trval několik let. „Tomuto kroku předcházela několikaletá pečlivá příprava. Spočívala nejen v přichystání samotného pracoviště a technologií, ale rovněž ve sjednocení a optimalizaci spojení s posádkami záchranné služby, které jsou rozprostřeny na území celého kraje. Součástí chystaných změn byl také výběr operátorů,“ řekl mluvčí krajských záchranářů Lukáš Humpl.

Spuštění Krajského zdravotnického operačního střediska proběhne na etapy. Přesměrování linek 155 do ostravské centrály se uskuteční od 3. do 5. ledna. „Vzhledem k množství hovorů, jež musí operátoři zvládat a závažnosti událostí, k nimž záchranáři vyjíždějí, není myslitelný žádný plánovaný výpadek tísňových linek či problém při jejich obsluze,“ vysvětlil Humpl postupný přechod.

„Pro občany volající na tísňové linky 155 dojde k jediné změně. Po vytočení čísla 155 se z území Moravskoslezského kraje dovolají z pevných linek i mobilních telefonů vždy na Krajské zdravotnické operační středisko v Ostravě. Již nebudou nikam dále přepojováni,“ dodal Humpl.

Integrované bezpečnostní centrum, ve kterém záchranáři působí, patří k unikátním v celé České republice. Jsou v něm všechny složky, které přijmou veškerá tísňová volání.

Zkušební provoz byl zahájen v polovině loňského roku, nyní přechází do ostrého provozu.

Celkové náklady činily 680 milionů korun. Evropské fondy se na financování podílely 630 miliony korun, zbývající částku poskytly Ostrava, ministerstvo vnitra a Moravskoslezský kraj.

Podobná centra by měla postupně vznikat i v dalších krajích České republiky.