„Myslím si, že je důležité dětem připomínat, že někteří skauti položili za svobodu život. Jako oddíl jsme tady podruhé, loni se nám to hrozně líbilo, tak jsme si řekly, že budeme jezdit pravidelně. Určitě patříme k těm, kteří dojíždějí z největší dálky," řekla dnes zástupkyně vedoucí skautského oddílu Surikaty z Kolína Vanda Králová, se kterou na Ivančenu zamířilo 12 dívek ve věku od 12 do 15 let.

Její svěřenkyně, třináctiletá Eliška Kučerová, řekla, že příběh mohyly a její význam zná. Kromě toho, co se o ní dozvěděla právě ve skautském oddíle, sama si o neobvyklém památníku něco přečetla. „Svůj vlastní kámen nemám, ale máme kámen za družinu, který na mohylu dáme," uvedla.

Pět skautů z 1. oddílu Ostrava bylo před 70 lety popraveno za účast ve Slezském skautském odboji. Stalo se tak na sklonku druhé světové války na židovském hřbitově v polském Těšíně. Těla pěti skautů a dalších zavražděných skončila v hromadných hrobech. O rok později v říjnu vystoupali jejich přátelé na vrchol Ivančena, stloukli na něm jednoduchý kříž, postavili ho mezi první kameny a položili tak základ mohyly, která dnes zabírá asi 40 metrů čtverečních.

Za dobu existence vznikl památník složený z kamenů různých velikostí, tvarů a barev, které pocházejí z nejrůznějších koutů světa. „I přes snahu komunistického režimu pochody k mohyle zakázat se tuto tradici nikdy přerušit nepovedlo a Ivančena se stala významným symbolem odboje proti nesvobodě," připomněla tisková mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

Skauti letos příběh mohyly chtějí prezentovat i na celosvětovém skautském setkání v Japonsku, odkud navíc chtějí dovézt kamínky. „V létě se v Japonsku uskuteční celosvětové skautské setkání Jamboree, kam míří i tři sta českých skautek a skautů. Výprava z České republiky tam bude mít vlastní expoziční stan, kde bude prezentovat Česko, český skauting a právě i Ivančenu," uvedla Lucie Kolischová z týmu pečujícího o Ivančenu.

Dodala, že na setkání zahraniční výpravy přivezou kamínek ze své země, který pak bude vložen na mohylu k dalším tisícům kamenů. Skauti připravují i rozsáhlou rekonstrukci mohyly, která je nestabilní.

Tradiční skautské výstupy k mohyle se každoročně konají v dubnu o sobotě, jež je nejblíže svátku svatého Jiří, patrona skautů.

Junák – český skaut má více než 53.000 členů a je největší výchovnou organizací pro děti a mládež v Česku.