V oblasti podnikatelského prostředí vděčí za výsledek především velkému meziročnímu nárůstu ekonomických subjektů, pozitivnímu hodnocení ukazatele iRating, který hodnotí mimo jiné také hospodaření radnice a v neposlední řadě také nejvyššímu podílu firem s více než padesáti zaměstnanci v celém regionu. Oceněna byla i podpora rozvoje města a vysoké investice do veřejné dopravy.

Na hodnocení 22 přihlášených měst do výzkumu Města pro byznys se podíleli zástupci Odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu pro Moravskoslezský kraj, Agentury pro regionální rozvoj a Úřadu regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko. Na druhém místě skončil Frenštát pod Radhoštěm, bronzová příčka patří Frýdku-Místku, který ji získal především díky vysokému podílu podnikatelů a velkým investicím do veřejné dopravy a do dalšího rozvoje města formou kapitálových výdajů.

OCENILI INVESTICE

Agentura CzechInvest vyhlásila v rámci devátého ročníku soutěže Město pro byznys novou kategorii nazvanou Investičně atraktivní region. Vítězem prvního ročníku se v Moravskoslezském kraji stal opět Třinec. „U města Třinec bylo porotou oceněno zapojení zástupců podnikatelů přímo do orgánů města, intenzivní spolupráce s místními firmami na realizaci společných projektů z oblasti dopravy, životního prostředí, kultury a sportu. Pozitivní hodnocení Třinec obdržel také za spolupráci firem a místních škol a investice do vzdělávání, zejména technického směru, a za investice do zkvalitňování podnikatelské infrastruktury. V Třinci se nachází průmyslová zóna Baliny, která je dnes plně obsazená, nyní se počítá s rozvojem i dalších lokalit právě pro podnikání. Dlouhodobě je město sídlem a partnerem Podnikatelského inkubátoru STEEL-IT," řekl Filip Chlebiš, ředitel regionální kanceláře agentury CzechInvest pro Moravskoslezský kraj. (lmo)