„Třinec se vydal cestou chytrého města, jehož hlavní myšlenkou je nalézat chytrá řešení, která lidem usnadní život. Parkování je jednou z oblastí, které věnujeme velkou pozornost. Pro testovací provoz nového systému jsme po konzultaci s dodavatelem vybrali vytížené parkoviště v centru města s 55 parkovacími místy,“ uvedla starostka Třince Věra Palkovská.

Jak systém funguje? Jeho principem je senzorické mapování obsazenosti parkoviště a přenos zjištěných dat z kamer na dvě světelné informační tabule umístěné na sloupech veřejného osvětlení při příjezdu k parkovišti.

„Nejenže tento systém minimalizuje zbytečné průjezdy vozidel na obsazeném parkovišti při neúspěšném hledání volného místa, ale poskytne městu přesná data o využitelnosti parkoviště nebo například i o době parkování jednotlivých vozidel,“ vysvětlil Leszek Gryga z odboru dopravy třinecké radnice. Informace o obsazenosti parkoviště mají být rovněž přístupné například v nové mobilní aplikaci, kterou lze najít v chytrých telefonech v Google Play nebo App Store pod heslem „parkování v Třinci“. Testovací provoz potrvá po dobu jednoho roku a je bezplatný.

Studenti Střední odborné školy Třineckých železáren v úterý uklízeli ve třineckém lesoparku klestí.
Posilovna roste v lesoparku. Studenti zde uklízeli klestí

Nedostatek parkovacích míst trápí Třinec stejně jako řadu dalších větších měst po celé republice a s přibývajícím počtem aut se situace rok od roku zhoršuje. Ani Třinec není nafukovací a při výstavbě sídlišť se nepočítalo s tím, že na rodinu připadnou dvě auta a lidé je budou nejen parkovat, ale i garážovat na ulicích.

„Chceme situaci řešit tak, aby se dalo ve městě parkovat, ale zároveň aby se veřejný prostor neproměnil na úkor zeleně nebo hřišť v jedno velké parkoviště. K tomu, abychom našli dobré řešení, ale potřebujeme mj. získat a vyhodnotit relevantní údaje a statistická data, která vzejdou z tohoto testování,“ vysvětlila starostka Třince Věra Palkovská a dodala, že jde o pilotní projekt a pokud se osvědčí, mohl by se rozšířit i na další parkoviště ve městě.

„Dalším bolavým místem je parkoviště u zastávky ČD Třinec-centrum, kde je třeba systém parkování také pořešit,“ uzavřela starostka.

Parkoviště před hlavní poštou v centru Havířova dá motoristům přes mobilní aplikaci a navigaci informaci o aktuální obsazenosti.
V dlažbě už jsou čidla pro chytré parkování