Nese název 1. světová válka aneb Jak se žilo před 100 lety. Dobové exponáty včetně zbraní a uniforem, které zapůjčil rodič Pavel Skupień, doplňují práce žáků. Výstavu si už dopoledne prohlédli například prvňáčci, kteří 4. ZŠ navštěvují.

„Vzniklo to na základě nápadu jednoho našeho tatínka, který má u nás syna. Pan Skupień je sběratel a velký nadšenec historie. Má spoustu exponátů a materiálů. Už jednou jsme s ním měli podobnou výstavu. Bylo to asi před čtyřmi lety, ta výstava byla tehdy velmi krátká. Nabídl nám, že udělá i výstavu k 1. světové válce, a letos se to podařilo. Je to jeho zásluha, protože on je opravdu neskutečný fanatik a sběratel," řekla redakci zástupkyně ředitele ZŠ Drahomíra Sabelová. „Přípravě jsme věnovali zhruba týden, kdy nám to tady navezl a kdy jsme to všechno instalovali," dodala.

K vidění jsou i práce žáků. „Těch témat bylo několik, každý si zvolil to, co mu vyhovuje," poznamenala zástupkyně ředitele.

Žáci připravili informace k bojovým látkám, lidé se mohou dozvědět něco o zvířatech v době 1. sv. války, k vidění jsou ilustrace i základní údaje k bitvám a frontám.

S instalací výstavy pomohl škole a svému tatínkovi Bruno Skupień, žák 6. A. „Máme tady i figuríny na uniformy," pochlubil se při včerejším zahájení.

Pro veřejnost je výstava otevřena do čtvrtka, a to vždy od 14 do 17 hodin, zájemci mohou přijít do školy v Jablunkovské ulici ještě v pátek od 16.30 hodin do 18 hodin. V pátek odpoledne si exponáty budou moci prohlédnout rovněž návštěvníci školních radovánek.