Telefonicky se lidé mohou objednat ve Frýdku-Místku, ve Frýdlantu nad Ostravicí to dokonce lze vyřešit přes internet. Stejné revoluce se dočkají i návštěvníci úřadu v Třinci, kde od ledna začne fungovat nový vyvolávací systém.

Novinka podle mluvčí radnice Šárky Szlaurová zvýší komfort klientů a bude fungovat na úseku pokladen, občanských průkazů, cestovních dokladů, evidence řidičů nebo registrace vozidel. Systémem bude vybaveno celkem čtrnáct přepážek v přízemí úřadu. „Bude umožňovat samoobslužnou registraci klientů u centrálního pultíku, kde si klient navolí, co potřebuje vyřídit. Kromě pořadového čísla dostane příchozí návštěvník také přesné údaje, které pracoviště jej obslouží. Poté už jen sleduje, kdy bude jeho pořadové číslo vyhlášeno na elektronických informačních tabulích," popsala mluvčí.

Nebude to ale vše, co změna nabídne. Člověk se totiž může objednat na úřad z pohodlí domova. Stačí mu k tomu počítač nebo chytrý telefon s internetovým připojením načte si webové stránky Třince a zaregistruje se na určitý den a hodinu. Poté v daný čas přijde a bude obsloužen bez čekání. Novinka přijde vhod zejména v létě, kdy si lidé hojněji vyřizují cestovní doklady a doba čekání se tak prodlužuje. Nedávno vedení města zadalo veřejnou zakázku na dodání systému. Předpokládaná cena je 400 tisíc korun bez DPH, hotovo má být do konce ledna.

Ve Frýdlantu nový vyvolávací systém instalovali už před rokem. Lidé se registrují v recepci na tiskárně s dotykovou obrazovkou.

V únoru se lidé mohli začít objednávat online přes nové internetové stránky města. Podle Renaty Šigutové, vedoucí odboru vnitřních věcí, si lidé novinky chválí. „Byli mile překvapení, že takové služby tady máme, myslím si, že to uvítali. Hlavně to objednávání předem protože ne každý má čas přijít třeba odpoledne a čekat, až na něj přijde řada," řekla Renata Šigutová s tím, že online objednání využívají desítky lidí týdně. Objednaný klient dorazí a zaregistruje se v recepci. Úřednice poté vidí, že objednaný klient přišel. Ten se tak dostane na řadu v hodinu, kterou si objednal, a nemusí čekat „ve frontě".

Ani na frýdecko-místeckých úřadech není nutné trávit čas v dlouhých frontách. Lze se totiž objednat telefonicky. „Lidé možnost vítají a využívají. Zavolají, jsou jim nabídnuty volné termíny, vyberou si a dostaví se. Následně mají možnost sledovat stav vyřízení žádosti o vydání občanského průkazu nebo pasu na webu města," uvedla dříve mluvčí frýdeckého magistrátu Jana Matějíková.

Na úřadě v Třinci se lze nově připojit na internet přes wi-fi

V budově třinecké radnice se lidé mohou nově připojit k wi-fi, tedy bezdrátovému internetu. Stačí, když na notebooku, telefonu nebo tabletu vyhledají síť s názvem HOTSPOT_URAD, do níž se připojí bez přihlašovacích údajů. Posléze uvidí úvodní stránku se základními informacemi. Po kliknutí na „souhlasím" dojde k přesměrování. Bezplatné připojení k internetu lze využívat hodinu denně. Stránky Třince jsou dostupné bez časového omezení.

NIKOL SIKOROVÁ