Mistrovství světa ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel probíhalo v rumunském městě Targu Mures od 30. srpna do 3. září. Celkem šestatřicet týmů z devatenácti různých zemí světa se sjelo, aby ukázali, co umí. Mezi nimi nechyběla ani Česká republika s pražskými a třineckými zástupci.

Třinecký tým, který tvořilo šest členů, si po bitvě může připsat cenný úspěch. Obsadil totiž první místo mezi nováčky v kategorii Classic(Standard). Jednalo se o disciplínu se dvěma havarovanými vozy, jedním zraněným a pouhým dvacetiminutovým limitem. „Rozhodčí po celou dobu chválili výbornou souhru týmu, důraz na bezpečnost a přístup ke zraněnému,“ uvedl jeden ze členů českého týmu.

Třineckým ale první pokus z kategorie, ve které uspěli, nebyl připsán a musel tak být opakován. „Nastupovali jsme na něj v neděli ve čtyři hodiny odpoledne a hned po startu začala brutální bouřka a déšť. Pokračovali jsme, protože jsme vůbec neviděli, že vítr za námi láme větve, které dokonce zničily stan u izolace, kde jsme ještě před chvílí seděli. Pak rozhodčí z důvodu bezpečnosti zastavili celou soutěž. I když jsme se dohodli, že soutěžní úkol chceme dokončit, nepovolili nám to a ve dvanácté minutě nás stopli. Dostali jsme pak úplně nový scénář, který jsme bez problémů dokončili v limitu, byť značně promočení,“ vysvětloval člen moravskoslezských hasičů.

Celkově se třinecký tým umístil na sedmé pozici v kategorii STANDARD. V dalších dvou disciplínách COMPLEX a RAPID se vždy umístil v polovině výsledkové listiny.

V Česku patří třinečtí hasiči ve vyprošťování mezi absolutní elitu. V posledních třech letech získali titul dvakrát. Jako první v historii dokázali titul i obhájit.

Podezřelí ze zapálení historického kostela v Gutech u Třince.
Podezřelí žháři z podpálení kostelíka v Gutech zůstávají ve vazbě