Městští zastupitelé už souhlasili s tím, aby bylo vyhlášeno výběrové řízení, přičemž město hodlá do akce vložit maximálně šest milionů korun bez DPH. Celková cena rekonstrukce by neměla přesáhnout 20 milionů.

„Město má ve společnosti Trisia třetinu, Třinecké železárny dvě třetiny, a společnými silami objekt rekonstruujeme," připomněla starostka Věra Palkovská. Práce by měly být hotovy do zahájení divadelní sezony.

Oprava prosklené čelní fasády kulturního domu je podle radnice nutná. „Čelní stěna vypadá tristně, nedovírají okna a dochází i k tepelným ztrátám, takže i z tohoto hlediska je třeba čelní fasádu rekonstruovat," zdůraznila starostka.

V Trisii se mimo jiné konají divadelní představení a hudební koncerty. Už delší dobu se řeší i bezbariérovost objektu. Podle místostarostky Milady Hejmejové je vyloučeno, aby bezbariérový vstup byl zepředu, protože by se jednalo o „příliš velký zásah".

„Ten vstup bude z boku," naznačila místostarostka. Bezbariérovostí objektů na Třinecku se už dvě desítky let zabývá zastupitel Radim Kozlovský.

Podle něj se bylo po podrobné prohlídce Trisie zvoleno takové řešení, které výhledově umožní zpřístupnění celého prvního podlaží. „Divadelní sál je dostupný už teď," konstatoval s tím, že v rámci navrhovaných úprav se řešilo také bezbariérové WC. Radim Kozlovský odhaduje, že úpravy by mohly stát jeden až dva miliony korun, lze však na ně získat dotaci.

S tím, aby město spolufinancovalo opravu prosklené čelní fasády Trisie, souhlasilo 27 z osmadvaceti přítomných zastupitelů. Bezbariérovost se bude řešit zřejmě napřesrok, mluví se o počátku roku 2015. „Počítá se s tím, že to tak bude," uvedla Milada Hejmejová.

Další oprava se týká střechy nad jevištěm a divadelním sálem, na tuto akci dá město 450 tisíc korun.