To potvrdila i Blažena Braunsteinová, vedoucí protiepidemického oddělení hygienické stanice Frýdek-Místek. „Za posledních pět let se u nás objevil jediný případ muže, který si tasemnici přivezl ze zahraničí. V současné době jsme opravdu jiný případ nezaznamenali," sdělila lékařka.

Podobnou situaci popsal také frýdecko-místecký gastroenterolog Karel Paiger. „Tasemnici jsme neviděli asi dvacet let. Proto se také přestaly dovážet léky. Tím, že se hodně cestuje, tak jsme měli v minulém roce jednoho pacienta, který si tasemnici přivezl z dovolené. Byl extrémní problém sehnat pro něho léky, které byly dříve naprosto běžné. Nakonec jsme mu je opatřili, takže je vyléčen. Byla to však rarita, všichni z hygieny ho chtěli vidět. Někteří o něm dokonce chtěli psát, on to ale nechtěl," sdělil včera před polednem Deníku Karel Paiger, který se zamyslel nad tím, proč se tasemnice mezi lidmi po tak dlouhé době opět objevila.

„Je to proto, že se jí syrové maso, které se dříve jíst nemohlo a nesmělo. Tatarský biftek nebyl v restauraci běžný jako dnes. Některé tataráky jsou navíc špatně připravené, místo škrábání ho namelou nebo se na ně nepoužívá kvalitní maso. Také asi neproběhla dostatečná veterinární kontrola," míní lékař.

„Tasemnice ale člověka na životě přímo neohrožuje, je to banální věc. Kdysi se dokonce v lékárnách prodávaly hlavičky tasemnic. Byly určeny těm, kteří chtěli zhubnout. Potom se odstranily přípravkem vyrobeným z kapradí, který byl velmi jedovatý," dodal Karel Paiger s tím, že v dnešní době je už na trhu širší výběr neškodných preparátů.

Bolesti břicha, nechutenství – nebo naopak zvýšená chuť k jídlu – to jsou příznaky nakažení tasemnicí, kdy inkubační doba je 10 až 12 týdnů. Člověk se může nakazit zejména požitím nedostatečně tepelně upraveného hovězího masa, které obsahuje larvální stadium tasemnice zvané boubel. Neléčená tasemnice může ve střevě žít i několik let.