Hotový je rovněž projekt na stavbu nové budovy, která poslouží jako zázemí pro turisty.Parkování přímo na Pustevnách a také „dole“ v obci je dlouhodobý problém.

„Velmi nás trápí dopravní zatížení především v místní části Kněhyně, přes kterou na Pustevny všichni jezdí,“ potvrdil starosta Radim Gálik.Obci se nedávno podařilo učinit zásadní krok ke zlepšení současného stavu.

Kolářova chata na Slavíči šla k zemi. Majitel ji nechal kvůli napadení dřevomorkou zbourat.
Legendární chata na Slavíči v Beskydech zmizela za pár hodin. Zničila ji houba

„Podařilo se nám změnit územní plán a koupit pozemek u hlavní silnice I/35, kde je nyní výstavba záchytného parkoviště možná. Nyní s architekty řešíme studii,“ prozradil starosta.

Připomněl, že parkoviště přímo na Pustevnách, které pojme tři stovky vozů, je zejména v letním období dennodenně plné. Velmi rychle je vždy obsazená i odstavná plocha v sousedství obecního úřadu dole ve vesnici, která pojme dalších asi padesát aut.

Podzimní Pustevny 2021

„Záchytné parkoviště je proto zcela zásadní projekt. Chceme, aby zde lidé odstavili auto a na Pustevny se pak dostali kyvadlovou dopravou,“ nastínili Gálik.

Stovka nových míst už za dva roky

Projekt na stavbu odstavné plochy by podle něj mohl být hotový v příštím roce. Pokud se podaří sehnat potřebné peníze, stavět by se pak mohlo v roce 2023.

„Nad kapacitou parkoviště prozatím přemýšlíme. Sbíráme data za letošní sezonu, které vyhodnotím. Nyní se bavíme asi o stovce vozů s tím, že pozemek vybraný pro záchytné parkoviště je větší a umožňuje případné další rozšíření,“ doplnil Gálik.

Náves na Lomné, sobota 16. října 2021 v Trojanovicích.
Historický okamžik Trojanovic v Beskydech: Nové návsi vévodí Valach s ovcemi

Nedostatečnost kapacit se naplno projevila v loňském roce. Přispěl k tomu covid a nemožnost cestování mimo republiku. Návštěvnost Pusteven tak prudce narostla.

„Covid ale v určitou dobu paradoxně přinesl Prostřední Bečvě i jedno pozitivum. Když byl totální lockdown a uzavřené okresy, mohli na Pustevny pouze místní lidé. Když tam člověk vyjel v jedenáct hodin dopoledne, tak tam byl skoro sám. Bylo to úsměvné. To už nikdy nezažijeme, pokud nepřijde další lockdown, což se doufám nestane,“ věří Gálik.

Moderní zázemí pro turisty

Další významnou novinkou bude výstavba zcela nového zázemí pro turisty v těsném sousedství dnešního horního parkoviště na Pustevnách. Projektová dokumentace k němu vznikla díky Fondu Pustevny, do něhož přispívají obce Prostřední Bečva, Trojanovice, soukromé subjekty a také Zlínský a Moravskoslezský kraj, na jejichž rozhraní se Pustevny nacházejí.

Bourání ocelového mostu, po kterém se dopravovala hlušina z úpravny Dolu Paskov na haldu v Řepištích na Frýdecko-Místecku, 7. října 2021.
Bourání hlušinového mostu nad tratí Ostrava - Beskydy, byl v havarijním stavu

Plánovaná nová budova nabídne turistům prostor k odpočinku, úkryt před nepříznivým počasím například při čekání na autobus, samozřejmostí budou toalety. Na výsledné podobě stavby spolupracuje Prostřední Bečva s rožnovským architektonickým ateliérem Henkai a starosta Gálik netají, že její plánovaný vzhled může vzbudit určitou kontroverzi.

„Možná jako v případě horní stanice lanovky na Pustevnách. Půjde o moderní a zajímavou budovu, ale z tradičních materiálů. Na druhou stranu jsme v jedenadvacátém století, měli bychom tedy budovat stavby z tohoto století. Moderní architekturu je třeba podporovat. Nelze stále stavět Jurkoviče a valašské roubenky,“ myslí si starosta Prostřední Bečvy.

Utkání 13. kola první fotbalové ligy: Baník Ostrava - Sparta Praha, 31. října 2021 v Ostravě. Setkání baníkovských mistrů od roku 1976 až 2004.
OBRAZEM: Vzpomínky, historky... Legendy Baníku zpět na Bazalech. I po 41 letech

Stavba si vyžádá několikamilionovou investici, v současné době čeká obec na vhodný dotační titul.

„Musíme být optimisté, doufám, že v letech 2022 až 2024 bychom ji mohli postavit,“ dodává Gálik.Budova se zázemím pro turisty nebude prvním projektem, který Fond Pustevny zaštítí.

„Vloni jsme například namontovali zajímavé moderní lavičky od Pusteven až na Radhošť. Letos děláme v podobném duchu odpadkové koše s dubovým obložením, stávající modré pytle na odpad vypadaly hrozně,“ podotýká starosta. Brzká oprava čeká také svodidla na Knížecí cestě do Trojanovic, kterou hojně využívají koloběžkáři nebo známou vyhlídku Cyrilka na Pustevnách.