Způsob letošní zimy může pro některé být trošku nešťastným. Několik dnů sněží, pak jsou teploty zase jako na jaře. A když sníh roztaje, objeví se tradiční problém, kterým je nepořádek. A tím nejsou myšleny pohozené sklenice či papírky. Objeví se rovněž psí lejna, která byla pod sněhem.

Jaká je podle lidí z Frýdku-Místku disciplinovanost zdejších pejskařů, to jsme se zeptali přímo v ulicích města.

„S těmi, kdo po svých psech neuklízí, zřejmě moc dělat nejde. Spoléhat se třeba na obecní policii je naprosto nesmyslné. Nezodpovědné čuně zůstane čunětem," poznamenal pětatřicetiletý Tomáš Kopal z Frýdku. Zkušenosti s pejskaři se různí. „Pokud bych je měl oznámkovat od jedné do desíti, přičemž desítka znamená, že to uklízejí všichni, tak bych dal majitelům psů ve městě tak šestku," tvrdil v pátek osmnáctiletý student Tomáš z Frýdku-Místku.

„Je to spíš lepší než horší," míní. Konkrétní lokality nechce porovnávat. „Ale člověk jde někdy parkem a rozšlápne to, což je velmi nepříjemné," říká. „Je to hodně o individuální zodpovědnosti těch majitelů, policisté nemohou kontrolovat každého. Záleží na samotných majitelích ať si hrábnou do svědomí."

Je to problém všude

Devětačtyřicetiletá Jana žije ve Staré Vsi nad Ondřejnicí. „Myslím si, že je to problém i v obcích. Když je člověk nezodpovědný, tak je jedno, jestli v dědině, nebo ve městě," konstatovala. Včera ráno šla po Frýdku-Místku a podle svých slov jeden rozšlápnutý exkrement zahlédla. „Člověk, který do toho šlápne, se hned rozčiluje. My jsme kdysi měli psa, když jsme šli po chodníku, tak jsme po něm samozřejmě uklízeli. Měla by to být pro každého samozřejmost," zamyslela se žena.

Její vrstevnice Miroslava žije v menším městě, kde je prý slušnost pejskařů na vysoké úrovni. „Víc je těch, kteří to sbírají, alespoň u nás v Brušperku," řekla s tím, že osvěta funguje. „Ale vždycky se najde někdo, kdo to nechá být. Vidím to i ráno ve Frýdku-Místku cestou do práce," uvedla 49letá obyvatelka regionu.

A jakou zkušenost máte vy, čtenáři? Uklízí majitelé psů po svých miláčcích ve vašem bydlišti? HLASUJTE V ANKETĚ!

„Vím, že tady to pejskaři hodně sbírají. Neuklízejí to jen někteří," pravila 66letá Iva. V Místku žije pět let. „Jak je to po celém městě, nevím. Ale problém je, že psů je tady plno v baráku má pomalu každý druhý pejska," odhadla.

Úklid psích exkrementů i dalšího nepořádku tak zůstává na zaměstnancích technických služeb. Ti především na jaře své rajony začnou objíždět se speciálním sběračem, kterým vše vysají.