Úpravy více než dvoukilometrového úseku řeky Ostravice ve Frýdku-Místku a Starém Městě zahájil státní podnik Povodí Odry, který spravuje vodní toky a vodní díla na území povodí řeky Odry. Stavební práce pomůžou Frýdku-Místku s ochranou před povodněmi. Mezitím se ale lidé musejí smířit s dočasně sníženým komfortem u řeky.

„Stavba probíhá v hojně navštěvovaném území, proto je nutné strpět dočasné nepohodlí, dbát na vlastní bezpečnost a dodržovat ukázněnost v obvodu staveniště. Odměnou pro všechny pak bude bezpečný, kapacitní průtočný profil řeky v příjemném přírodním a kulturním prostředí," uvedla Ivana Musálková ze závodu 2 Frýdek-Místek státního podniku Povodí Odry.

Dělníci vyčistí a upraví bermy, tedy plošiny po obou stranách řeky mezi korytem a hrázemi. Vytipují zeleň, zejména přestárlé a nestabilní stromy, které nahradí novými stromy a vhodnými keři. Stavební úpravy mají obnovit kapacitu průtočného profilu na ochranu zastavěného území Frýdku-Místku proti stoleté vodě.

Celé zájmové území je v režimu ochrany životního prostředí Natura 2000, proto se na přípravě projektu podíleli také zástupci Agentury ochrany přírody. Práce vyjdou na téměř 3,9 milionu korun, v příštím roce naváže na úpravy řeky rekonstrukce splavu nad soutokem Ostravice s Morávkou.

Zvyšující se hladina řeky trápila obyvatele Frýdku- -Místku naposledy letos v květnu, větší škody ale nezpůsobila. Mnohem hůř na tom region byl o čtyři roky dříve, kdy se tudy prohnala velká voda. Řeka tehdy podemílala břehy, i ve Frýdku- -Místku byly zaznamenány sesuvy půdy.