„Primární záležitostí bude zajištění bezpečnosti občanů. Občané nesmí mít pocit ohrožení nebo znejistění z toho, že takovéto zařízení se v jejich obci objeví," uvedl Nováček. Podle něj bude vnější ostrahu zajišťovat Policie ČR, vnitřní pak smluvní bezpečnostní agentura. Uprchlíkům nebude umožněn volný pohyb, budou se moci pohybovat jen v areálu zařízení.

Zařízení bude záchytné. Budou v něm pobývat cizinci, kterým pracovníci cizinecké policie vydali rozhodnutí o správním vyhoštění a zajištění. Je tedy pro běžence, kteří se dostali do Česka v rozporu s cizineckou legislativou, řekl Nováček. V zařízení mohou být až 180 dní.

Podle Nováčka vláda v souvislosti s vytvořením tohoto zařízení rozhodla o navýšení pracovních míst Správy uprchlických zařízení ministerstva vnitra o 60. U policie bude počet míst zvýšen o 85, a to včetně speciální pořádkové jednotky ve Frýdku-Místku. Vzniknou i místa pro zaměstnance ministerstva vnitra, kteří mají na starosti správní řízení.

Náklady na zprovoznění objektů budou deset milionů Kč. Půjde o náklady na oplocení, kamerový systém a další vybavení. Do zdravotnického zařízení bude investováno asi 700.000 korun.

Nováček řekl, že zařízení, které je dnes nevyužité, spravuje ministerstvo vnitra, původně se uvažovalo o tom, že z něj bude věznice. Letos v červnu se ale začalo jednat o možnosti převodu z ministerstva spravedlnosti na ministerstvo vnitra. „Bylo to z toho důvodu, že Česká republika čelí souběhu několika migračních situací, a jednou z těchto situací je nelegální migrace, takzvaná tranzitní," řekl Nováček. Vláda v pondělí rozhodla o převodu budovy pod správu vnitra.