Podle místních se s pracemi začalo v minulých dnech. „Sám jsem zvědavý, jak bude letní sezona vypadat. Určitě mě to zajímá," řekl včera redakci Rostislav Vraštil, provozovatel restaurace Kotva, která je jen pár metrů od přehrady.

Přečtěte si také: Hlasovat lze do poslední chvíle, říká David Blahut ze Sdružení pro Bašku

Nádrž se vypouštěla od listopadu. Povodí Odry již dříve oznámilo, že odtěžení nánosů proběhne do podzimu. To ale neznamená, že by se v létě lokalita uzavřela turistům, cyklistům a dalším návštěvníkům.

Starostka Bašky Irena Babicová Deníku řekla, že obecní autokemp se otevře 1. června. „Ne všichni tu jezdí za koupáním, řada lidí vyráží spíš do hor a na kolo. Proto provoz kempu neomezujeme," zdůraznila s tím, že sportovní zařízení v areálu již fungují. „Kdoví? Kempaře to asi ovlivní," zamyslel se Rostislav Vraštil. „Kemp je na druhé straně a je možné, že nebude plný jako loni." Provozovatel restaurace však zároveň míní, že se může najít dost lidí, kteří budou chtít přijet, aby se na vypuštěnou přehradu mohli podívat.

Irena Babicová konstatovala, že odtěžení nánosů nebude nijak komplikovat jiné stavby v Bašce. „Vše se daří koordinovat," poznamenala.

Prázdná nádrž se má napouštět ještě letos, dosažení „zásobní hladiny" Povodí Odry očekává nejpozději během jarního tání v roce 2013. Vodní nádrž v Bašce vznikla v místech, kde býval asi dvacetihektarový rybník. Stavba začala na podzim 1958 a do provozu ji uvedli v lednu 1961. Celková vodní plocha je 33,5 hektaru.

Nádrž slouží k rekreaci, od roku 2006 se zde vždy v srpnu konaly i populární Baškohrátky. Letos ale budou v netradiční podobě. „Z důvodu vypuštění opouštíme přehradu a v sobotu 11. srpna pořádáme suchou variantu na letišti v Bahně," shrnul za pořadatele David Blahut.