S výstavbou kostelíka v Gutech se počítá již na podzim letošního roku, proto je potřeba, aby veškerá těžba dřeva byla uskutečněna nyní v období zimy, kdy je dřevo k těžbě nejvhodnější.

Biskupské lesy ostravsko-opavské diecéze tak již před několika dny začaly pracovat na svém pozemku v katastru obce Bílá, kde mají v tuto chvíli za úkol vytěžit vhodné dřevo na výrobu střešní šindele. „Dříví je poměrně silné, což je podmínka pro výrobu šindele. Pak je také důležité, aby bylo dřevo hladké a bez suků. Hlavně samozřejmě nesmí být shnilé. Máme zde dostatek kvalitních stromů, ovšem šindele potřebují vysokou kvalitu dřeva a pro jeho výrobu se vybírá těžce. Celkem odběratel potřebuje 150 metrů krychlových, prozatím bylo vytěženo 60 metrů krychlových a zbytek by měl být vytěžen v následujícím měsíci, měsíci a půl,“ uvedl ředitel Biskupských lesů ostravsko-opavské diecéze Libor Konvičný.

Ředitel Biskupských lesů dále podotkl, že na výrobu 150 metrů krychlových šindele je potřeba vytěžit zhruba dvojnásobek požadovaného množství dřeva. Dřevo v Bílé je získáváno klasickým motorovo-mechanickým způsobem, kdy je strom stržen k zemi motorovou pilou a následně do skladiště dříví přetažen koněm.

V lokalitě Bílé se těží dřevo pouze na střešní šindel. Hlavní stavba by měla být vystavěna z jedlového dřeva, některé drobnosti pak z dřeva dubového. „Podmínkou je, že roubení stavby musí být z jedle. Takové jedle ale v naších lesích nemáme, proto odběratel zařizuje odběr dříví na Vsetínsku. Částečně by mělo být použito i dubové dřevo, jako například na výrobu prahů či jiných drobností. Dubové dřevo pak pravděpodobně bude odběratel získávat z Arcibiskupských lesů Diecéze olomoucké,“ dodal Deníku ředitel Biskupských lesů Libor Konvičný.

Stavba dřevěného kostelíka v Gutech by měla být zahájena již v letošním roce. „Chtěli bychom začít stavět na podzim, pokud by ale těžba dřeva nevycházela podle plánu, bude samozřejmě realizace stavby odložena,“ uvedl Václav Kotásek, vedoucí stavebního odboru Biskupských lesů Diecéze ostravsko-opavské. „Kdyby byla stavba započata na podzim, mohla by být na jaře nebo v létě následujícího roku dokončena,“ dodal k samotné výstavbě dřevěného kostelíka Václav Kotásek.

Celkově se odhaduje, že by měla stavba obnoveného kostelíka v Gutech stát okolo dvaceti milionů korun, které bude hradit pojišťovna. Plánována je ale i instalace nového topení, které shořelý kostelík v minulosti postrádal. Instalováno by mělo být i požární zabezpečovací zařízení jak v interiéru kostela, tak jeho exteriéru. Na pořízení nových kostelních prvků by měly mířit finance vybrané díky veřejné sbírce, kterou město Třinec vypsalo nedlouho po shoření kostela.

Mladí cukráři se utkali v boji o nejlepší slavnostní dort v soutěži Podbeskydský ještěr.
Mladí cukráři se utkali v boji o nejlepší slavnostní dort