Například ČSSD má v případě obvodu, který zahrnuje Třinecko a Jablunkovsko, zcela jasno: do blížících se stranických primárek by měl jít pouze současný senátor Petr Gawlas.

Rozhodlo o tom grémium strany, které neschválilo návrh na nominaci Radany Šoltésové. Třineckou zastupitelku podporují mimo jiné místní organizace v Třinci a Návsí.

Šoltésová mluví o vyškrtnutí z kandidátky a o tom, že to považuje svým způsobem za podraz. „Tak to vnímám," řekla včera redakci.

„Rozhodovalo se o tom v Praze, nikdo mi neřekl, proč se mnou nesouhlasili, nikdo se mi neozval. Jediný člověk, kterého neschválili do primárek, jsem byla já," tvrdí Radana Šoltésová. Podle ní k tomuto kroku nebyl žádný zjevný důvod. „Nedokážu si to vysvětlit," prohlásila. Míní, že svou roli mohlo sehrát to, že je nestraník. „Dlouhé roky jsem o tom uvažovala, ale do ČSSD vstupovat nebudu," naznačila.

„Rozhodnutí vedení strany nebylo zrovna nejšťastnější, pokud jsme jednou, jako strana, nastavili systém primárních voleb, měl by být tento systém aplikován spravedlivě a bez výjimek," sdělil Deníku Kamil Siuda, předseda třinecké organizace ČSSD, která Šoltésovou navrhla.

„Respektuji právo vedení strany určitého kandidáta odmítnout, nicméně se domnívám, že k takovémuto kroku by se mělo přistupovat v ojedinělých a především odůvodnitelných případech. Na lednové schůzi místní organizace ČSSD Třinec se paní doktorce Šoltésové dostalo drtivé podpory od řadových členů, přičemž podporu jí vyjádřily také jiné místní organizace v senátním obvodu číslo 73. Osobně to vůči paní doktorce vnímám jako neuctivé," prohlásil Kamil Siuda.

ČSSD si své stranické primárky naplánovala na 18. a 19. března. Senátor Petr Gawlas na rozhodnutí svých kolegů nevidí nic špatného. „Určitě se nejednalo o žádné vyškrtnutí. Prostě senátor, který dobře pracuje v Senátu, dostane příležitost i v primárních volbách," uvedl Petr Gawlas. Podle něj se členové politického grémia a poté i předsednictva pouze rozhodli neschválit návrh, čemuž předcházelo demokratické hlasování všech členů zmíněných orgánů. „Co je na tom nedemokratického?" reagoval Gawlas.

Poznamenal, že sám obdržel nominaci od většiny místních organizací ČSSD i od OVV ČSSD Frýdek-Místek. Podle něj jde pouze o několik místních organizací, které situaci „rozdmýchávají a hledají problém v něčem, v čem není".

Zatím není jasné, kolik lidí se bude v podzimních volbách o senátní křeslo ucházet. Uvažuje o tom například Jiří Cienciala, bývalý generální ředitel Třineckých železáren a současný vládní zmocněnec pro Moravskoslezský a Ústecký kraj. Nedávno naznačil, že pokud do voleb půjde, tak jako nezávislý.

Volby do Senátu

Senát Parlamentu ČR je složen z 81 senátorů, přičemž každé dva roky probíhají volby do jedné třetiny Senátu. Zvolen může být občan až od 40 let věku. Ve východní části okresu Frýdek-Místek se volby do Senátu konaly naposledy na podzim 2010. První kolo volby, kterého se zúčastnilo osm kandidátů, jednoznačně ovládli Petr Gawlas a Stanislav Czudek, nestraník kandidující za Věci veřejné. Každý z nich získal přes čtvrtinu hlasů. Ve druhém kole získal Petr Gawlas 51,41 procenta hlasů a stal se senátorem.