Před dvěma roky začaly vznikat projektové záměry a řešit se stavební povolení. Před půl rokem zpátky dostala obec zprávu, že z 99 procent bude tento projekt financován z Evropské unie, a to v rámci Integrovaného operačního programu.
Komplikace se však nevyhnuly ani u stavby zázemí pro nejmenší. Celkem třikrát muselo být opakováno výběrové řízení na dodavatele.

„V březnu – dubnu by se měla začít montovat stavba a dodávat se interiér i s prvky na zahradu pro děti, jako je například venkovní mobiliář. Stavba by měla být dokončena koncem června,“ řekl starosta Bystřice Roman Wróbel.

Budou zde dvě třídy pro celkem 48 dětí, které zde budou moct nastoupit od 1. září 2018. Každá ze tříd bude mít kapacitu 24 dětí, jedna z nich bude pro děti do 3 let věku. Pokud se kapacita této třídy zcela nezaplní, bude doplněna staršími dětmi.

Nové prostory získají také děti z Polské základní školy.

„Koncem února 2018 by měla být vypracována projektová dokumentace. Poté nastane shánění vnějších finančních zdrojů, jelikož by celá stavba měla vyjít na celkovou částku kolem osmi až deseti miliónů korun, nechceme tím zatěžovat obecní rozpočet,“ vysvětlil Wróbel.

Dalším staveništěm je nyní prostranství před Polskou základní školou. Budova školy bude mít v příštím roce 120 let. Nyní se do ní vchází zadním vchodem, ovšem díky rekonstrukci se opět zprovozní hlavní vchod, který byl již kdysi využíván.

„V první etapě proběhly změny dispozic funkčního využití, postavil se nový chodník, doprovodné pěší trasy, instalovaly se betonové ohradníky a proběhla také výsadba zeleně. Ve druhé fázi budeme chtít zažádat o dofinancování z operačního programu životního prostředí. Budeme zde chtít také instalovat cvičnou zahradu – tedy venkovní učebnu, která bude mít multifunkční význam,“ dodal Wróbel.

Úpravy zde mají i jiný význam – jsou jedním z prvních krůčků projektu Estetizace veřejných prostranství v centru obce.