V chlebovickém Domě včelařů to uplynulou sobotu doslova hučelo jako v úle.

Tentokráte si zde dali sraz všichni zájemci, jejichž společným jmenovatelem je nejvýznamnější blanokřídlý hmyz a vše kolem něj. O akci s názvem Včelařský výlet se postaral Český svaz včelařů Frýdek-Místek.

Součástí akce byla také přednáška manželů Pravdových, kterou si nenechala ujít zhruba šedesátka zájemců. Další návštěvníci si prohlédli včelařské muzeum, či sobotní odpoledne prostě využili k přátelskému setkání s příjemnou atmosférou.

„Opět se vracíme k Včelařským výletům, které jsme kdysi dělali pod názvem Včelařský den. Dnes máme připraven také kulturní program pro dospělé, i ty nejmenší. K tanci a poslechu zahraje živá hudba, vystoupí mažoretky, děti se mohou těšit na soutěže či skákací hrad," vyjmenovala aktivity organizátorka Marie Knödlová, která se stará o osvětu „malé vědy se sladkým výsledkem", jakou včelaření je.

A zájem ze strany návštěvníků byl velký. Přilehlá ulice před Domem včelařů se rychle zaplnila zaparkovanými vozy, a kdo nepřišel pěšky, dojel na kole.

„Sice včelař nejsem, ale ráda se dovídám nové věci. Říká se, že med, který kupujeme v obchodech není ani med. Proto jsem si přišla vyslechnout jistě zajímavou přednášku," řekla starší žena z Frýdku-Místku.

Mezi své přátele se zašel podívat také Jiří Haleš. „Osobně včelařím už padesát let. Je to dědictví mých předků, musel jsem otci pomáhat už jako malý synek. Patřím k dlouholetému rodu chlebovských včelařů," prozradil čilý důchodce.

Jako doma se v budově bývalého fojtství cítila také Marta Jenknerová. „Já to tady velice dobře znám, neboť tu míváme se svazem důchodců hodně akcí. Dnes se však dozvím něco o včeličkách a určitě si domů odnesu nějakou tu medovou dobrůtku. Místní ženy to umí tak krásně načančat, takže nemohu odolat," usmívala se Marta Jenknerová ve frontě na domácí koláče a řezy z medu.

O Karamelové vábení, Piškotové pochutnáníčko, Ořechovou křupandu či Čokoládové překvapení se však nezasloužila žena, jak by někdo předpokládal, nýbrž muž Stanislav Kupčák. Příprava deseti druhů medových cukrovinek mu zabrala celkem čtyřicet hodin. Návštěvníci to náležitě ocenili a zanechali jen prázdné tácky.

Domů si tak odnášeli nejen dobrou náladu, ale i výrobky z místního včelího obchůdku.